Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

960 portioner medmänsklighet

/

Varje kväll under Ramadan ställer Sehmus Yenigun och Sandor Bresovski upp ideellt för att ge asylsökande som inte har råd och möjlighet att äta sig mätta under fastemånaden medmänsklighet och kärlek.

Annons

Klockan är snart elva på kvällen och Sehmus Yenigun ställer i ordning grytor med färsbullar, ris och potatis från egna restaurangen Dragonen till det trettiotal människor som snart ska komma för att äta i IOGT-lokalen i Söderhamn. Ikväll är Ramadans tolfte dag. Varje av dessa kvällar har han tillbringat här, precis som han ska göra de kommande 18 dagarna som är kvar av fastemånaden. In kommer barn, vuxna och ungdomar, och glädjen går inte att ta miste på när de fyller sina tallrikar med mat och sätter sig till bords. Juliana Wasim, asylsökande från Syrien, är här med sin man och tre barn.

– Det betyder mycket att vi kan äta i gemenskap. Vi hoppas att Gud belönar dem som gör det här för oss, säger hon.

När solen gått ner får de som firar Ramadan äta, men många asylsökande som bor på boenden där mat ingår vid fasta tider har inte möjlighet att få en tillräcklig måltid på kvällen. Eftersom de bara har 24 kronor om dagen att leva på så räcker heller inte pengarna till att köpa egen mat. Även om den som driver asylboendet är skyldig att se till att mat finns under fastemånaden så är det inte självklart att det som erbjuds på boendet räcker.

– Dessutom är vikten av att äta i tillsammans stor, eftersom Ramadan handlar om att mötas i allmänmänskliga känslor och behov, som att vara hungrig och att äta i solidaritet med varandra bortom yttre faktorer som vem du är, var du kommer ifrån eller vilka materiella tillgångar du har. Det viktiga under Ramadan är att maten du äter är gjord ur hjärtat, säger Zamel Ahacid från Egypten.

Idén att hjälpa människorna som inte har råd med egen mat kom från Sandor Bresovski, föreningen Söderhamns unga.

– När jag fick höra talas om deras situation tog jag kontakt med Sehmus Yenigun och frågade om han kunde tänka sig att sponsra. Han sa ja direkt, precis som Per Forsström som lånade ut lokalerna till oss så vi har någonstans att vara. Vi gör det här för att visa medmänsklighet och för att ge dem som nyligen kommit till ett nytt land värme och kärlek, säger Sandor Bresovski.

När maten är uppäten delas efterrätten ut, som idag består av baklava och dadlar samt te att dricka. Till barnen har Sehmus Yenigun gjort i ordning godispåsar som han delar ut till lyriska flickor och pojkar.

– När jag ser tacksamheten i barnens ögon, men herregud, jag blir så glad. När den här månaden är slut kommer jag ha gjort sammanlagt 960 portioner mat och sista dagen ska jag bjuda alla på en stor fest till frukost. Att ge ger mig glädje. Sedan jag började med det här har jag sovit gott hela nätterna, säger Sehmus Yenigun.

Mer läsning

Annons