Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

39-årig kvinna ska utvisas

/

Migrationsverket ska utvisa en kvinna som torterats och fått se sina släktingar mördas.
– Om jag åker hem nu, dödar de mig på flygplatsen.

Annons

Den 39-åriga kvinnan fick se sin man mördas i hemmet. Dådet ska ha utförts av polismän som även skar kvinnan svårt med sina bajonetter.

Efter att ha torterats och våldtagits i ett hemligt fängelse lyckades hon fly. Med hjälp av en kvinnorättsorganisation tog hon sig till Sverige i juni 2007. Här har hon tagit emot fortsatta hot från hemlandet Burundi.

För en tid sedan mördades hennes kusin. På kroppen lämnade förövarna ett meddelande som sade att de inte skulle sluta mörda förrän de fick veta var kvinnan finns.

– Det står att "Vi kommer inte att sluta mörda folk som vet något om mig."

Hennes man anklagades för att ha förskingrat medel från det politiska parti han gått ur. I jakten på kvinnan har en belöning utfästs till den som hittar henne.

Det här är 39-åriga kvinnans berättelse, som varken Migrationsverket eller länsrätten i Skåne, som utgör migrationsdomstol, funnit trovärdig.

Sedan de negativa besluten har kvinnan och hennes svenska sambo kämpat för att stoppa utvisningen. Enligt utlänningslagen får ingen utvisas till ett land där de riskerar att mördas eller torteras.

Men även här har det blivit stopp. Enligt Migrationsverket går det inte att bevisa att kvinnan skulle vara i fara om hon återvänder till Burundi.

I onsdags lämnades ärendet över till utlänningspolisen.

– Ofta kan man ju inte bevisa sådana saker. Det är som att bevisa berättelser. Det vore konstigt om man kunde visa intyg på att man blivit torterad. Det handlar om sannolikhet, säger Louise Utter, informatör på Migrationsverkets.

Varken hon eller handläggaren bakom besluten uttalar sig om det specifika fallet med hänsyn till sekretess. Men hon kan berätta generellt om vad som gäller vid misstanke om tortyr. Det är ett av de viktigaste skälen för nationer att låta flyktingar få uppehållstillstånd.

– Bevisgraden är inte särskilt hög eftersom man inte får skicka tillbaka någon till tortyr.

Kvinnan och hennes svenske sambo försöker att på alla möjliga vis se till att inte behöva resa tillbaka. De kommer att gifta sig så snart som möjligt, men det betyder inte att det blir lättare.

Kvinnan måste även som gift med en svensk söka nytt uppehållstillstånd på en svensk ambassad så nära hemlandet som möjligt.

Men hon kommer först att skickas till Burundi där hon är säker på att mördare väntar på flygplatsen.

Fotnot: Kvinnan vill inte framträda på bild eller med hennes namn av rädsla för att någon ska ange henne.

Mer läsning

Annons