Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

350 klockslag för miljön

/
  • På söndag ringer kyrkvaktmästare Per-Håkan Laurin i Ulrika Eleonoras klockor några extra gånger. Då behöver han inte gå upp i stapeln utan gör det genom att trycka på en knapp inne i kyrkan.

På söndag ska klimattoppmötet i Köpenhamn nå sin höjdpunkt. För att mana till handling kommer då kyrkklockor att ringa över hela världen för klimatet.

Söderhamn är inget undantag.

Annons

Sveriges kristna råd har uppmanat kyrkorna att bilda en kedja av bön och handling för klimatet genom att ringa 350 gånger i kyrkklockorna klockan 15.00 på söndag.

Då ringer först kyrkklockan i Köpenhamn där ett klimattoppmöte hålls. Tanken är att ringningarna ska svaras av kyrkor över hela världen. Allt för att ett bra klimatavtal ska kunna uppnås under toppmötet.

Söderhamn och Sandarne församling har hörsammat uppmaningen och kommer att ringa både i Ulrika Eleonora och Sandarne kyrka.

– När det görs något världen över för ett hedervärt syfte är det väl dumt att ställa sig vid sidan av det. Sedan har vi sedan många år ett miljötänk i församlingen, säger Lars Nilsson, kyrkoherde i Söderhamn och Sandarne församling.

Antalet klockslag har fastställts eftersom 350 ppm är den koldioxidhalt som anses vara en kritisk gräns för att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Men de moderna kyrkklockorna ställer till det för vissa kyrkor. Under onsdagen trodde kyrkoherden i Norrala och Trönö, Krister Bohman att de skulle delta i den extra klockringningen.

– Nej. Vi kan inte ringa ett visst antal slag. Vi har bara maskinringning, säger kyrkoherde Krister Bohman.

Mer läsning

Annons