Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

32 ja till bandyhall i Söderhamn – men återremissen var nära

En intensiv och långdragen debatt slutade med ett ja till att sätta i gång ett bandyhallsbygge i Söderhamn. Med 32 ja mot 17 nej blev majoriteten stor, men det hade också kunnat sluta med en återremiss.

Annons

Måndagens största fråga i kommunfullmäktige var utan tvekan bandyhallen. Det senaste beslutet togs i april, då man sa ja till att göra en projektering för ett väderskydd. Man tittade också på vad det skulle kosta att bygga en hall på annan plats, och det var det förslaget som kommunfullmäktige tog ställning till under måndagen.

Läs mer: Så röstade politikerna om bandyhallen – se hela listan här

Flera ledamöter menade att kostnaden inte var tillräckligt utredd, och därför yrkade många på en så kallad återremiss vilket betyder att man skickar tillbaka frågan för vidare utredning. Men efter votering med siffrorna 33 mot 16 så beslutade fullmäktige att ärendet skulle avgöras under kvällen. Det krävdes 17 röster för att ärendet skulle återremitteras.

När så frågan om ja eller nej till hallen kom upp såg fördelningen annorlunda ut. Då blev det 32 ja mot 17 nej-röster. Det var Roland Laurin från SPI Välfärden, som tyckte att det var bättre att fatta ett beslut än att skjuta upp det ytterligare.

Läs mer: Ja till bandyhall – så lät det i måndagens livesändning

– Jag tyckte det var bättre, för annars hade det bara kommit tillbaks och jag vet inte när det hade blivit. Det var bättre att det avgjordes. Det har ju ältats i tio år nu, säger han.

Men nöjd med att det blev ett ja är han inte.

– Nöjd kan man inte vara när det blir bandyhall. Vi har gått till val på att inte bygga, och man kan inte svika vallöftena. Det gör inte jag i alla fall. Och att avböja att rösta tycker jag är fegt, säger Roland Laurin.

Under kvällen blev det tydligt att åsikterna gick isär även inom partierna. Hos Socialdemokraterna var splittringen störst, där röstade 10 av 18 ledamöter nej.

Läs mer: Här kan bandyhallen i Söderhamn byggas

Under sammanträdet gjorde Anders Ramstrand (KD), som röstade ja till hallen, ett tilläggsyrkande. Han föreslog att Söderhamns kommuns investering i hallen inte får överstiga 60 miljoner kronor. Det var ledamöterna positiva till och förslaget gick igenom.

– Jag har gått igenom hallbyggen i Sverige och det är få som har stannat inom budget. Så vi sa att vi kan rösta för, men att det inte får kosta hur mycket som helst. För oss var det viktigt att markera. Om den drar iväg måste vi hitta annan finansiering, det ska inte vara skattepengar.

Betyder inte det att hallen helt plötsligt får utrymme att bli ännu dyrare?

– De där 52,5 miljonerna är ju taget ur luften. Jag hade gärna satt det som gräns, men det är lika bra att vara realist och lägga på 10 procent. Det är en kompromiss.

Läs mer: Kommentar: Satsa brett – och glöm inte bort tvivlarna

Förslaget som kommunfullmäktige sa ja till handlar om en hall på 52,5 miljoner, och platsen föreslås bli nedanför gokarthallen på Hällåsen. Nu ska projektet starta, och om kostnaden trots allt springer iväg kommer kommunfullmäktige att ta upp frågan ytterligare en gång.

Mer läsning

Annons