Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

280 miljoner satsas på effektiv energi – nu är avtalen påskrivna

/
  • Kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S), Caverions vd Thomas Lundin och Faxeholmens styrelseordförande Urban Wigren (S) skrev under avtalet på måndagen.

En investering på 280 miljoner kronor ska sänka Söderhamns kommuns energiförbrukning med mer än 20 procent. På måndagen skrevs avtalen på, och man informerade om hur projektet för energieffektivisering ska se ut.

Annons

– Det här är inte bara Sveriges, utan Nordens största energieffektiviseringsprojekt, säger Petri Berg, vd för Faxeholmen.

Under måndagens presskonferens var det många som uttryckte glädje över att det så kallade EPC-projektet nu är i gång. Diskussionen om att göra kommunen och det kommunala bostadsbolaget klimatsmarta och mer moderna har pågått i flera år.

Läs mer: Ja till energieffektivisering

Satsningen på 280 miljoner kronor gör kommunen och Faxeholmen tillsammans, och man räknar med att kunna sänka energikostnaderna rejält. För kommunens del räknar man med att spara drygt 100 miljoner kronor under de kommande tjugo åren. Om åtgärderna inte får den effekt som utlovats kommer Caverion, som ska genomföra projektet, att betala mellanskillnaden.

I juni sa kommunfullmäktige ja till projektet, som omfattar totalt 129 fastigheter på totalt 437 000 kvadratmeter. Under tiden projektet pågår räknar man dessutom på att skapa runt 80 jobb.

Läs mer: Plan för effektiv energi på gång

– Vi kommer att spara på miljön, plånboken och det kommer också våra hyresgäster att göra, säger Petri Berg.

Ett av EU:s uppsatta mål är att minska energiförbrukningen med 20 procent fram till år 2020. Energieffektiviseringsprojeketet i Söderhamn spänner över fyra år, alltså fram till 2019, och målet är att spara mer än 20 procent fram till dess.

– Vi kan inte göra allt, men vi kan göra vår del för att nå de uppsatta målen, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamn.

Under presskonferensen skrev man också på avtalen, som signerades av kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S), Caverions vd Thomas Lundin och Urban Wigren (S), styrelseordförande för Faxeholmen.

– Det handlar om tre saker. Att komma ner i energiförbrukning, att skapa arbetstillfällen och att göra en skillnad för miljön, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs mer: Caverion ska finna ljuset - genom att släcka

Totalt är det över 1 000 åtgärder som ska göras, berättar Jonas Åsén som är projektledare på Caverion. All användning av olja ska bort, en stor del av belysningen ska ersättas av LED-lampor och många lokaler ska övergå till uppvärmning genom bergvärme.

– Koldioxidutsläppen minskar med 614 ton per år. Det motsvarar 80 varv runt jorden med personbil. Det här bidrar till att sätta kommunen på kartan, säger Jonas Åsén.

Mer läsning

Annons