Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 – ett bra år för kommunen

/

Nu har bokslutet för Söderhamns kommun kommit.
Med 2,2 miljoner kronor plus som slutresultat och möjligheter att beta av en rad kostnader. Till exempel notan på tio miljoner för vinterns snöröjning och saneringen av Bromsäng.

Annons

Under 2008–2009 drabbades världen av den stora finanskrisen.

För att kommunerna skulle kunna möta den kraftiga konjunkturnedgången kom det extrapengar från regeringen. Söderhamn fick 20 miljoner. Dessutom blev skatteintäkterna 14 miljoner kronor bättre än

Det är en av förklaringarna till det goda resultatet i kommunens bokslut för 2010.

Med dessa pengar har man kunnat betala fjolårets stora avvikelser som framför allt drabbade kultur- och samhällsutvecklingen (KUS). Nämnden ansvarar för snöröjningen, som blev tio miljoner kronor dyrare än väntat samtidigt som kostnaderna för kommunens fastigheter ökade med cirka fyra miljoner kronor när bland annat elpriserna sköt i höjden.

Man kunde även betala socialnämndens avvikelse på sex miljoner kronor. Ökade kostnader för försörjningsstöd, missbruksvård och familjehemsplaceringar stod för den avvikelsen.

Det fanns även ett eget överskott på 37 miljoner kronor i kommunen. Beslut har tagits om hur dessa pengar ska komma till nytta.

19 miljoner kronor används för nedskrivning av fastigheter och inventarier som har varit för högt värderade. Fem miljoner har avsatts till pensioner. Elva miljoner har reserverats för saneringen av Bromsäng.

Kvar blir 2,2 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons