Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 miljoner till svenska skolor – Söderhamn får näst mest

Skolverket delar nu ut 200 miljoner kronor extra till kommuner som tagit emot många nyanlända barn och ungdomar.

Annons

Det är regeringen som beslutat att 46 kommuner i landet ska få dela på det extra tillskottet. Söderhamn kommer att tilldelas drygt 8,4 miljoner kronor, vilket är näst mest. Kommunen är också den enda i Hälsingland som är med på listan. Bara Borgholms kommun får ett större tillskott.

– Det är en bekräftelse på det slit som pågått under 2015, personalen har gjort och gör ett fantastiskt jobb, säger Tomas Hartikainen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Pengarna är en form av stöd till den befintliga verksamheten, och fördelas utifrån hur många nyanlända barn och ungdomar varje kommun har tagit emot, i förhållande till det totala elevantalet. Summorna varierar mellan ungefär 1,2 till 9,1 miljoner kronor enligt Skolverket.

– Vi fick beskedet i fredags, så det är alldeles för tidigt att säga exakt hur pengarna kommer att fördelas, säger Tomas Hartikainen.

Enligt Skolverket ska pengarna användas till att stödja utbildningsverksamheter med stora behov. De ska användas under verksamhetsåret 2016.

Ingen ansökan har krävts för att få pengarna, som kommer att betalas ut senast den 31 december.

– Det betyder mycket för Söderhamn i stort, att vi får ta emot de här pengarna, inte bara för läs-, skriv- och språkutvecklingen. Det är bra pengar för det integrationsarbete som pågår, säger Tomas Hartikainen.

Alexandra Gard (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, tycker att det känns overkligt med bidraget från Skolverket.

– Det känns jätteroligt! Även att vi fick 74,5 miljoner tidigare i november. Det får oss att kunna satsa lite till, säger hon.

Tidigare i höst fick Söderhamns kommun 74,5 miljoner av regeringen för ökade kostnader i flyktingmottagandet.

Läs även: Stor glädje i Söderhamn över 74,5 statliga flyktingmiljoner

Pengarna ska gå till att stödja utbildningsverksamheter, vad innebär det i praktiken?

– Vi vet ännu inte exakt hur pengarna kommer fördelas, men de kommer att gå till förstärkning i skolan. Problematiken ligger i att vi bara får pengar under ett år, vilket gör det svårt att rekrytera, men pengarna kan användas i projektform. Tidigare har vi haft språkassistenter och håller nu på att se över om det går att återinföra.

Vad betyder pengarna för integrationen i Söderhamn?

– Mycket! Det har varit högbelastning på skolorna, vi har varit duktiga på att ta emot flyktingar. Skolan gör ett jättejobb och avgör som integrationsfaktor, det för människor in i samhället och in i föreningslivet. Eleverna ska inte bara få utbildning i svenska, utan även i modersmålet. Som elev har man rätt att utveckla båda språken.

Mer läsning

Annons