Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-timmarsregel och ny ordning för sophantering – det här händer i kvällens fullmäktige i Söderhamn

/
  • Margareta Örn-Liljedahl, miljöstrateg i Söderhamns kommun, har arbetat med de nya föreskrifterna som fullmäktige ska besluta om i kväll.

I kväll är det dags för årets sista kommunfullmäktigesammanträde i Söderhamn. En av de frågor som ledamöterna ska ta ställning till handlar om nya regler för sophantering.

Annons

Följ KF live i kväll: Klicka här - sammanträdet börjar kl 18.

Ett av de ärenden som ska upp under kvällens sammanträde handlar om nya föreskrifter om hantering av hushållsavfall. I förslaget ingår råd och rekommendationer om bland annat sopsortering och avloppsanläggningar.

Söderhamn Nära kommer att vara fortsatt ansvariga för sophämtningen och bygg- och miljönämnden ska ansvara för föreskrifterna. Men det nya är att kommunfullmäktige ska utse en renhållningsansvarig nämnd, och det föreslås bli kultur- och samhällsservicenämnden.

Läs också: Stora skillnader mellan kommunala taxor – här är det billigast och dyrast i Hälsingland

Anledningen till det är att det ska bli enklare att överklaga om man är missnöjd med ett beslut.

– Om någon vill klaga på hanteringen av avfallet så ska det vara till en myndighet. Tidigare har det inte gått att få ett beslut som går att överklaga, säger Margareta Örn-Liljedahl, kommunens miljöstrateg.

Det kultur- och samhällsservicenämnden ska ansvara för är tekniska och praktiska frågor, som överenskommelse om annan plats för sophämtning. Handlar det om hygien eller miljö är det fortfarande bygg- och miljöförvaltningen man ska vända sig till.

Läs också: Ingen ska komma undan sopavgiften

Arbetet med de nya föreskrifterna har pågått parallellt i Hälsinglands alla kommuner. En stor förändring för de andra kommunerna är att matavfallet ska källsorteras, men det har redan genomförts i Söderhamn. Men i övrigt handlar det mycket om att försöka se till att mängden avfall blir så liten som möjligt.

– Vi lyfter fram att man hela tiden ska jobba förebyggande, att man inte ska köpa på sig så mycket att det blir avfall. Man ska välja produkter och återbruka utifrån det tänket.

Taxan, alltså hur mycket det ska kosta att få sina sopor hämtade, är ett eget ärende under kommunfullmäktige. Förslaget är att kostnaden ska vara densamma även nästa år.

Läs också: Miljarder slängs i form av matavfall

– De här föreskrifterna förändrar inget när det gäller ekonomi, det är mer i själva myndighetsförfarandet. Det ska bli mer rättssäkert genom att göra så här, man kommer att få ett tydligt svar om vilken nämnd man ska vända sig till, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Den nya ordningen kommer, om den godkänns av kommunfullmäktige, att börja gälla den 1 januari nästa år.

Fler beslut att hålla koll på:

Söderhamn har, som enda kommun i landet, slopat den så kallade 15-timmarsregeln, vilket innebär att det inte finns någon övre gräns för hur länge barnen får vara i förskolan. Anders Ramstrand (KD) har lämnat in en motion om att i stället införa en 20-timmarsregel. I kväll ska man rösta om saken, som kommunstyrelsen föreslår att säga nej till.

Man ska också besluta om hur utformningen av så kallade medborgardialoger ska se ut. En plan för när man kan ha dem och hur det kan gå till är skriven och nu ska ledamöterna säga ja eller nej till förslaget.

Kommunfullmäktige ska också ta ställning till en rad andra motioner och medborgarförslag, bland annat två stycken som Centerpartiet lämnat in. Den ena handlar om att göra Söderhamn till en giftfri kommun, och den andra handlar om att göra det enklare för företag att bedriva sin verksamhet.

Mer läsning

Annons