Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 år med Ulrika Eleonoras orgel

/
  • Orgeln med mellan 3000 till 4000 pipor fyller 20 år. Fast de som syns på utsidan är bara en fasad, berättar Per-Ove Larsson.
  • Det finns oändliga möjligheter på en orgel.

För 20 år sedan invigdes Ulrika Eleonoras nya orgel.
Då var det organisten Per-Ove Larsson som genomförde en kombinerad kör- och orgelkonsert.
I går, på jubileet, var Norralasonen tillbaka. Ensam framförde han musik av bland andra Bach, Vivaldi och Ellington.

Annons

Redan som liten pojke var Per-Ove Larsson, 54, musikintresserad. Han spelade piano i småskolan och övade även på klarinett och saxofon.

Som 16-åring gick han in som vikarierande kantor i Norrala kyrka.

- Det var där jag fick lära mig hur man spelar på högmässor och begravningar, säger han när vi träffar honom innan konserten i Ulrika Eleonora.

Det stora intresset för orgelmusik fick han när man byggde en ny orgel i Norrala kyrka 1973. Eftersom han bodde alldeles intill följde han bygget dag för dag.

- Där lärde jag mig det mesta om hur orglar fungerar, men mina stora förebilder har alltid varit Berndt Häggbom och Jan Brolin som numera är organist i just Norrala kyrka, säger Per-Ove Larsson.

Själv är han organist i Adolf Fredriks församling i Stockholm och bor precis som när han var grabb alldeles intill kyrkan. Det är tryggast så, säger han med ett leende.

Även om han själv är lite blysam och vill att det är åhörarna som ska bedöma hans kapacitet så tillhör han i dag de riktigt stora organisterna.

Förutom sina fyraåriga högskolestudier har han ytterligare en treårig orgelutbildning i bakfickan. Men för att bli riktigt bra att spela krävs det många års erfarenhet, förklarar Per-Ove Larsson.

När han slår sig ner på orgelpallen framme vid koret i Ulrika Eleonora är han koncentrerad. Han är stolt över att ha fått erbjudandet att få spela igen och vill att alla tonerna ska sitta. Han är en musiker ända ut i fingerspetsarna.

När Per-Ove Larsson slår an de första tonerna i Johann Sebastian Bachs Preludium och fuga fylls kyrkan av förväntan.

Han är en stor organist.

Mer läsning

Annons