Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

160 kubikmeter diesel stals 2011

Polisen står handfallen. Endast ett fåtal av stölderna klaras upp.

Annons

Den största stölden i länet förra året var på 11 000 liter. Det motsvarar 220 personbilstankar. Stölder i sådan stor omfattning kräver tankbil men polisen har ändå svårt att komma åt bovarna.

– Man måste nästan ertappa dem med fingrarna i brevlådan. Vi träffar på bilar där det står dunkar med diesel i bagageutrymmet men det går inte att spåra till själva brottsplatsen, säger Sune Nordh.

Söderhamn är särskilt utsatt. I Hälsingland är det bara Hudiksvall som har fler anmälda dieselstölder. På Söderhamnsföretaget Anders Larssons skogsentreprenad AB väntar man på en bra lösning på problemen.

– Vad kan man göra åt det... Det enda säkra vore att ta med sig dieseln men det skulle aldrig fungera i praktiken, säger Anders Larsson.

Branschen arbetar med att förebygga att stölderna inträffar. Ett försök som lovat gott i Norrland har varit att färga dieseln blå. Det kan avskräcka en bov och göra dieseln svårare att sälja. Men för polisen räcker det inte.

– Nej, det måste vara något specifikt. Kameraövervakning eller där vi har hittat hjulspår som kan bindas till gärningsmännen, säger Sune Nordh.

Mer läsning

Annons