Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 miljonerssatsningen i Ljusne: personalen gav stående ovationer

Satsningen på motsvarande 150 miljoner kronor i Ala sågverk kommer att märkas på fabriksområdet. Under ett och ett halvt års tid blir det extra mycket aktiviteter.

Annons

Läs också: Stora Enso storsatsar på Ala sågverk

– Det var en riktigt bra julklapp för hela sågverket. Vi hade information i går och det blev stående ovationer, berättar sågverkschef Christer Rosén.

Han tycker att satsningen känns rätt och berättar att den kommer att bli synlig när bygget av en ny fastbränslepanna kommer i gång. Just nu ligger ett tjockt lager bark utlagt på platsen för att hålla tjälen borta i väntan på byggstart.

Allt det som behöver byggas, läggas eller dras för att göra verklighet av ambitionerna ligger nu ute för anbudsförfarande.

Läs även: Nya ägare vill flytta tillverkning och jobb till Söderhamn

– Helt klart är det stora byggprojekt och vi diskuterar med flera olika leverantörer, säger Christer Rosén som bekräftar att lokala entreprenörer är intresserade av att vara med i projektet.

Bränslepannan byggs för att försörja torkar och den kommande pelletsfabriken med energi. Dessutom ska den avlasta den äldre pannan för att den ska klara kommande miljömål.

Målet är att pannan ska producera 15 megawatt energi. För pelletsfabriken ligger produktionsmålet på 95 000 ton pellets. Pannan beräknas vara i drift först, vid månadsskiftet oktober-november. Pelletsfabriken kommer att rulla i gång under andra kvartalet 2017.

För att få plats med all pellets kommer dessutom en lagerhall att breddas, motsvarande 120 gånger 40.

– Satsningen sker i linje med strategin att få ut högre värderade produkter. Det vi kommer att göra är att behålla alla biprodukter inom grindarna och försöka att vidareförädla allting, förklarar Christer Rosén.

Se läsarbilden: Första sågverket i Ala

Det går helt enkelt bättre att få bra betalt för torr pellets än för fuktigt träspån.

Förutom jobben under byggtiden är det pelletsfabriken som kan ge fler framtida, mer varaktiga, jobb.

– Pelletsfabriken kommer att behöva sju–åtta personer. Sedan är det vanligt att ha någon extra under vinterhalvåret till att packa säckar för villamarknaden.

Just nu har Ala sågverk 135 egna anställda, och utöver det finns anställda i andra bolag som utför transporter, underhåll och annat. Sammanlagt arbetar runt 200 personer inom området.

Läs också: Skogsindustrin investerar stort

Mer läsning