Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 000 hushåll utan ström - brand i generatorturbin

/

Det var igår kväll som en brand startade i en generatorturbin i Fortums byggnad vid kraftverket i Bergvik.

Röken som spred sig var giftig och människor i närheten blev uppmanade att gå inomhus och hålla fönster och dörrar stängda.

Branden var mycket svårsläkt för räddningstjänsten på grund av skymd sikt och trångt utrymme. 15 000 hushåll i Söderhamn och Bollnäs kommun blev strömlösa i samband med branden.

Annons

Branden startade i en generatorturbin i Fortums byggnad vid kraftverket i Bergvik. Enligt räddningsledaren Thomas Larsson var branden svårsläkt på grund av mycket rök och skymd sikt.

- Det är problem att ta sig fram till generatorn eftersom det ryker kraftigt och dessutom är ett trångt utrymme, sa Thomas Larsson under pådraget.

Vanligtvis är det stora utrymmen inne i byggnaden, men generatorturbinen sitter cirka 5 till 10 meter ner från markplan och det skapade problem för räddningstjänsten att ta sig dit.

- Som det ser ut nu måste vi försöka dämpa med kylning och ventilera ut så mycket rök vi bara kan. Det är så pass varmt där inne att det gör det svårjobbat. Det kommer att ta tid.

På plats fanns hjälp både från räddningstjänsten i Bollnäs och från Holmsveden. Räddningsledaren uppmanade folk att gå inomhus och hålla fönster och dörrar stängda på grund av den giftiga röken som spred sig. Vad som orsakat branden kan Thomas Larsson inte svara på.

- Svårt att säga hur det har börjat och hur omfattande branden är. Jag kan bara gissa att det är en totalskada på generatorn.

I samband med branden har över 15 000 hushåll i Söderhamn och Bollnäs kommun blivit strömslösa. Branden i generatorn har slagit ut elnätet och på Fortums driftcentral, och man jobbar på att alla abonnenter ska få strömmen tillbaka.

Mer läsning

Annons