Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittan kan leva i marken

3 160 mjältbrandsgravar i Sverige har kartlagts för att ge en överblick över spridningen. I Hälsingland finns tolv av dem.

Annons

– Vi har märkt ett enormt intresse i landet för mjältbrandsgravarna. Det kan ha med mjältbrandsattackerna, brevbomberna, i USA efter 11 september att göra. Många blev då uppmärksamma på själva namnet, men de här bakterierna håller sig i djuren och kan inte spridas på samma sätt, säger Marianne Elvander, chef för enheten för sjukdomskontroll och beredskap vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som har sammanställt kartan.

Kartläggningen gäller de 3 160 gårdar som spärrades av i Sverige på grund av mjältbrandsutbrott mellan 1916 och 1961. 83 procent av gravarna i landet är äldre än 70 år och utgör sannolikt ingen smittrisk längre. Inventeringen av gamla mjältbrandsgravar inleddes i somras, sedan djur i Örebro län hade drabbats av mjältbrand efter grävning i en gammal mjältbrandsgrav. Men koordinaterna på kartan visar inte exakt var mjältbrandsgravarna ligger.

– Vi har medvetet inte angivit så specifika punkter för vi är inte säkra på exakt var gravarna finns. Att en gård har varit spärrad säger inget om var djuren har grävts ned. Något mer detaljerad lokalisering av gravarna finns hos länsstyrelsen, säger Marianne Elvander.

I Gävleborgs län finns 37 sjukdomsfall noterade, varav 12 har inträffat i Hälsingland, på vitt skilda platser, men med en koncentration i Arbrå socken på 1940-talet.

– I Hälsingland är de flesta gravar äldre och sannolikt finns då ingen risk att de skulle ha levande sporer, säger Marianne Elvander.

Mer läsning

Annons