Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägarna tänker långsiktigt

/

Skogsägarna tror på fortsatt sjunkande virkespriser och sämre lönsamhet. Trots det finns stora förväntningar på långsiktiga investeringar, det visar årets Skogsbarometer.

Annons

En stark svensk krona och allmän lågkonjunktur i stora delar av världen har bidragit till ett tufft år för landets skogsindustri. För skogsägarna, som står för 60 procent av virkesflödet i Sverige, har det inneburit sjunkande priser på timmer och massaved som avverkas.

Årets Skogsbarometer, som tagits fram av Swedbank och LRF Konsult med hjälp av Sifo, bygger på intervjuer med 750 skogsägare över hela landet. Undersökningen ger nu en fingervisning om de svenska skogsägarnas syn på dagens situation. Prognosen för den närmsta tiden är dyster. Hälften tror på försämrade timmerpriser under det kommande året. Synen på lönsamhet blir också allt mer negativ. Fjolårets Skogsbarometer visade att närmare 70 procent var nöjda med sin lönsamhet, i dag är den siffran nere på 54 procent.

- Det tycker jag är en bra siffra även om den är lägre än förra året, speciellt med tanke på hur det sett ut i Hälsinglands region med stormfällningar, höga avverkningskostnader och lite netto, säger Christopher Dahlström, skogsingenjör på LRF Konsult.

En annan del av undersökningen visar att löpande avkastning är långt ifrån det viktigaste för skogsägarna. Istället pekar de ut den långsiktiga investeringen som det mest betydelsefulla för deras skogsägande.

- Många ser det som en ren pengaplacering. De är inte beroende av den ständiga avkastningen från skogen, de kan oftast avvara pengarna. De köper fastigheten och förvaltar den till framtiden, säger Johan Pålsson, skogsekonom på LRF Konsult.

Prisstatistik från LRF Konsult visar att priset för skogsfastigheter ligger på en stabilt hög nivå. Bland skogsägarna är tilltron till fastigheternas långsiktiga värde stor. Två tredjedelar skulle köpa mer skog som placering om de hade en miljon kronor över, enligt undersökningen.

Mer läsning

Annons