Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista delen av rättegången mot Gävleborgsåklagaren hålls öppen

/

På onsdagen inleddes den tredje och sista rättegångsdagen mot den sexbrottsåtalade Gävleborgsåklagaren, som misstänks för barnvåldtäkter i Hälsingland och Dalarna.
Under onsdagseftermiddagen hålls den sista delen av rättegången öppen för allmänheten.

Annons

Eftersom sekretess råder har allt utom chefsåklagare Anders Jakobssons yrkanden och den åtalade Gävleborgsåklagarens skuldinställningar hållits bakom stängda dörrar.

Under eftermiddagen är det dags för slutpläderingar.

Då öppnas rättegången upp för allmänheten och de sekretesskyddade personerna i målet kommer att omnämnas med bokstäver i stället för med namn.

Åklagaren, som jobbat i Gävleborg, står åtalad för sex olika brott på totalt 17 punkter, bland annat barnvåldtäkt i Dalarna under 2009.

Den sista rättegångsdagen används åt att gå igenom misstankarna om barnvåldtäkt och sexuellt ofredande av en flicka i Hälsingland som ska ha skett i slutet av 2014.

Två fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker står också på dagordningen.

I de fallen, likt tidigare punkter som rör spritlangning till minderåriga, har Gävleborgsåklagaren erkänt att han köpt ut spritdrycker till flickan som han nekar till att ha våldtagit.

Av sexbrottsanklagelserna nekar Gävleåklagaren till allt utom sexköp i Dalarna i början av året.

Han har erkänt dataintrång, och förklarat att han i Åklagarmyndighetens system gjort slagningar på flickor av ren nyfikenhet.

Mannen nekar till tjänstefel för att ha utfärdat ett lägre straff än brukligt till en kvinna som han haft en relation med.

Han medger att han haft hand om hennes ärende, men hävdar att relationen med kvinnan inte var ett hinder i hans arbete och att han utfärdat straffet enligt gällande praxis.

Vi rapporterar direkt från rättegången när den öppnas upp för allmänheten.

Enligt schemat öppnas dörrarna åter klockan 13.30 men förseningar kan uppstå.

Läs också:

Åklagare misstänkt för våldtäkt mot barn

Fler misstankar mot Gävleåklagare

Nu åtalas åklagaren för barnvåldtäkt

Ännu ett åtal väntar mot Gävleåklagare

Mer läsning

Annons