Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska hjälpa ungdomar hitta in

/
  • Maria Brenner-Jakobsson, teamledare, och Therese Silfver, arbetsförmedlare, jobbar båda vid Enig i Hudiksvall.

I Hudiksvall finns ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen som kallas Enig. Mycket inspiration har hämtats från Söderhamn, som har en lång tradition av att hjälpa ungdomar som står en bit utanför in i samhället igen.

Annons

På Enigs kontor jobbar fem personer med att väva samman ungdomar med sina första jobb. Det kan vara någon som nyligen hoppat av gymnasiet, eller någon som genom en vän får höra talas om att det finns hjälp att få.

– Vi gör det här med humor och värme, annars går det inte, berättar Maria Brenner-Jakobsson, teamledare vid Enig.

Det är ett nära samarbete mellan kommun och myndighet för att hjälpa ungdomar i helt olika livssituationer. Man jobbar hårt med att inte generalisera, utan se varje person som kommer in med sitt unika behov av hjälp. Mycket inspiration har hämtats från Söderhamn, och även i Bollnäs och Ljusdal finns liknande samarbeten. I Ljusdal finns Unik, en instans som hjälper unga med att hitta praktikplatser som man tillhandahåller själva, i form av exempelvis hunddagis och snickeri.

– Vi har ett jättenära samarbete mellan kommun och myndigheter, säger Carina Lindberg, arbetsledare för Ungdomsplattformen i Bollnäs som funnits i ett och ett halvt år.

Just att se till individens behov står alltid i centrum.

– Det kan se jättemörkt ut, och det går aldrig att säga när det löser sig för någon. Det viktigaste är att jobba i tid för att inte låta hjulspåren bli allt för djupa, säger Therese Silfver, arbetsförmedlare vid Enig.

– Vi spikar ingen målruta, utan tittar på individens nästa steg. Är det utbildning, behandling eller kanske ett jobb som är det bästa just nu?

Deras arbete är hyllat av många, och man har arbetat bland annat med något som kallas ungdomsjobb.

– När vi startade det här fick vi pengar för att hålla i ungdomsanställningar, en sorts språngbräda som fungerat jättebra, och vi hoppas verkligen att vi får loss mer pengar till det, säger Therese Silfver.

Läs även: Könsskillnader när unga ska etableras

Mer läsning

Annons