Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såg du boliden?

/
  • Bilden föreställer en annan utomjordisk himlakropp, kometen Giacobini-Zinner. Det var inte denna som sågs, men bilden får illustrera det starkt lysande klot som är karakteristiskt för bolider.

Under natten till torsdagen fram till sjutiden på torsdagen sågs ett märkligt ljussken längs Södra Norrlandskusten. Rapporter har strömmat in från Örnsköldsvik i norr till Hudiksvall i söder.

Annons

Christina Stenberg, Hudiksvall, berättar att hon åkte bil på Hillenvägen i Näsviken vid sjutiden på torsdagsmorgonen och observerade då ett ganska stort grönt ljussken som for fram med hög fart över himlen och ner bakom ett berg och träden mot Hillstahållet.

Allt tyder på att det som observerades på himlen var en stor meteor, en så kallad bolid. De senaste dagarna har meteorer synts i södra Sverige och nu var det tydligen dags för Södra Norrland.

Flera observatörer hade känslan att föremålet de såg skulle slå ner i backen.

– Men detta är mycket ovanligt. De här boliderna färdas på mycket hög höjd och det är väldigt ovanligt att man ser en meteor som senare slår ner i närheten. Det hände senaste för sextio år sedan, säger Clas Svahn, som är ordförande i Ufo Sverige till tidningen Örnsköldsviks Allehanda.

Såg du också himlafenomenet i morse?

Mer läsning

Annons