Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många bönder kan få betala tillbaka

Många av Gävleborgs bönder riskerar inom kort återbetalningsbesked i brevlådan. Pengarna som krävs tillbaka gäller felaktigt utbetalt gårdsstöd.

Annons

Efter Jordbruksverkets inventering av jordbruksmark i Sverige visade det sig att långt ifrån all mark som tagits upp i SAM-ansökningarna, där lantbrukare söker EU-stöd, var berättigat till så kallat gårdsstöd. Nu kan ungefär en av tio bönder räkna med återkrav på pengar som betalats ut mellan 2005 och 2007. I Gävleborg ligger just nu 234 bönder som ärenden på Länsstyrelsens bord. Men det är inte säkert att alla kommer att bli tvungna att betala tillbaka stödpengar.

- Enligt Jordbruksverket utreder vi inte de fall där återkravet är mindre än 900 kronor, säger Åse Augustsson, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Hur många bönder det rör sig om kommer man att veta först när man kört alla ärenden i datasystemet, därefter startar utskicken med preliminärt besked om återbetalning.

- Våra bönder kan räkna med preliminärbesked om tidigast två veckor, säger Åse Augustsson.

Hur mycket pengar det rör sig om som bönderna ska betala tillbaka har inte Åse Augustsson någon uppfattning om i dagsläget.

- Men i och med att det är ett antal år som läggs samman så kan det hända att det blir en stor summa att betala tillbaka i vissa fall.

Mer läsning

Annons