Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här farlig är solen för ditt djur

/

Varje år sänds varningar ut till svenska folket om riskerna med att sola. Men det är inte bara människor som drabbas, utan veterinärerna varna för att det kan bli lika farligt för ditt husdjur.

Annons

Hudtumörer och hudförändringar. Detta kan hundar och katter runt om i Sverige drabbas av om de är i solen allt för länge i sommar. Värst är det för vita eller tunnpälsade djur och för mycket sol kan leda till att huden blir röd och svider. Och om problemet inte fixas, kan djuren förvärra det genom att slicka på såren vilket kan leda till inflammationer.

– Om hunden eller katten verkar ha mycket ont eller om problem förvärras, ska du givetvis söka hjälp hos veterinären, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Men det är inte bara vita och tunnpälsade djur som kan drabbas. Även svarta och tjockpälsade kan bli offer för solen. Därför finns det bara en sak att göra med ditt djur i sommar.

– Se till så att din hund eller katt får skugga och svalka, oavsett färg eller hårlag, säger Lotta Möller.

Det finns även en annan variant, för de som inte har någon skugga att hålla till i.

– Skydda hunden med solkräm på särskilt utsatta ställen, eller skydda djuret med ett parasoll eller liknande, säger Lotta Möller.

Mer läsning

Annons