Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir teatervåren i Hälsingland: Föreställningar på många mindre orter

/
  • Norrdans kommer till Hudiksvall med en dansföreställning i vår.

Mycket humor, en hel del musik och teater med allvarliga undertoner utlovas i vårens teaterprogram i Hälsingland där scenerna ofta finns i bygdegårdar.

Annons

Teaterföreningarna i Hälsingland kämpar för att hitta föreställningar som både ska locka en stor publik och kännas angelägna. Det blir en del kompromisser mellan scenshower som främst ska roa och teater om allvarliga ämnen.

LÄS MER: Landsortsteatern och marknaden – ett exempel

I Söderhamn börjar man därför med "Mikael Rickfors på riktigt", en show med populäre artisten bakom bland annat Grymlings och låtar som Vingar för pengarna.

Ett svårare ämne, men högaktuellt även i dag, blir det med den verklighetsbaserade berättelsen Männen med rosa triangel, som handlar om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Den bygger på Heinz Hegers bok med samma namn. Det är Riksteatern i samarbete med RFSL och Forum för levande historia som producerar turnén med Mattias Brunn och Marcus Baldemar på scenen.

LÄS BOKRECENSIONEN: Många tårar att torka

En av Riksteaterns stora satsningar i vår, i alla fall när det gäller antal skådespelare på scen, är "En druva i solen". En riktig Broadwayklassiker om ett USA där den afroamerikanska medborgarrättskampen växer sig allt starkare. Författaren Lorraine Hansberry var 26 år när hon skrev pjäsen och blev den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt på Broadway, 1959. Josette Bushell-Mingo regisserar denna föreställning som har nordisk premiär denna vecka och spelas i Söderhamn och Ljusdal 6 och 7 april.

Bollnäs riksteaterförening har bokat "Sitarha – stjärnorna". Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag.

Riksteatern är inte ensam om att erbjuda föreställningar som turnerar runt om i hela landet. 4:e teaterns Mikaela Hagelberg återkommer till Hälsingland med föreställningen "Den effektiva kvinnan", en kärleksfull monolog med en alldeles vanlig, effektiv, medelålders kvinna. I vår kommer den till Bergsjögården, lämpligt nog på kvinnodagen 8 mars. Norrdans kommer tillbaka till Hudiksvall i vår, denna gång med föreställningen "Black Forest".

MER OM NORRDANS: Dans som väcker aptit

Även teaterföreningarna satsar på en del familjeföreställningar. I Söderhamn ges "Jorden Runt med Daff-Daff", med clownen Thomas Jerbo. Till Hudiksvall kommer Muminensemblen med familjeföreställningen "I Mumindalen" och till Lillbergsgården i Ilsbo kommer Teater Da Capo med pjäsen "Nussekudden". Skottes ger sin nya föreställning "Kainos sång" i Bollnäs. Alla dessa nu i februari.

Folkteatern turnerar med två föreställningar i vår. Dels "Framtiden i mig", som har premiär i Ljusne den 2 april, som bygger på intervjuer med invånare i Gävleborg. Den turnerar till många små platser hela våren. Skådespelaren Alexandra Zetterberg Ehn har en föreställning om "Projekt: Mamma". Här är det framför allt mindre orter som får besök.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons