Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S tappar 12,7 procent i mätning

På bara ett halvår har Socialdemokraterna tappat 12,7 procentenheter av sitt väljarstöd i Gävleborg.
Åtminstone om man ska tro Statistiska centralbyråns, SCB, stora novemberundersökning.

Annons

Två gånger per år frågar SCB omkring 6 000 svenskar vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval. Det är betydligt fler än som tillfrågas i de vanliga, tätare opinionsundersökningarna.

Socialdemokraternas hamnar på 27,7 procent och gapet är stort till Moderaterna på 33,4 procent.

– Jag känner mig jätteledsen. Det här bekräftar verkligen att vi ligger så här lågt. Jag har bara en lösning. Vi måste få ut vår politik. Den tycker folk om, men de känner inte till den. Nästan allt intresse har riktats mot vår partiledare, säger riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) från Söderhamn.

SCB-undersökningen är så stor att den kan brytas ned på länsnivå och i Gävleborg har Socialdemokraterna gått från 54,1 procent i maj-mätningen till att nu ligga på 41,4 procent.

Samtidigt ökar Moderaterna från 23,7 procent till 27,9 procent.

Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) från Hudiksvall tycker att resultatet är anmärkningsvärt, även om hon poängterar att siffrorna bygger på svar från enbart 144 länsbor.

– Valresultaten visar att SCB brukar ligga ganska rätt. Vi Moderater har ökat successivt flera undersökningar i rad nu. Så för oss tycker jag det finns fog att tala om en trend. För Socialdemokraterna kanske man måste avvakta innan man kan säga det.

För Åsa Lindestam är inte procenttalen i sig så intressanta. Däremot visar undersökningen att Socialdemokraterna förlorar stöd i länet och det tycker hon är mycket allvarligt.

Mer läsning

Annons