Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabiliteringsmiljoner gav inte färre sjukskrivna

Gävleborg har fått bäst effekt av den statliga rehabiliteringsgarantin.
Men riksdagsmannen Anders W Jonsson (C) från Gävle kallar regeringens satsning för en katastrof.
– Det har blivit precis som jag sa redan från början, säger han.

Annons

Sedan 2009 får landstingen statlig ersättning för speciella rehabiliteringsinsatser för att fortare få människor i arbete.

Nu har Karolinska institutet undersökt om sjukskrivningarna minskat tack vare det. Rapporten visar tydligt att satsningen inte haft någon effekt.

– Rapporten innefattar bara de tre första kvartalen 2009 och det kan nog till viss del förklara resultatet, säger landstingets projektledare Maria Johansson. Det tar tid att införa ett nytt system. I augusti kommer slutrapporten som även innefattar 2010.

Gävleborg är det enda landsting där de som rehabiliterats minskat sina sjukskrivningsdagar mer än en rikstäckande jämförelsegrupp som inte fått rehabilitering. Maria Johansson tycker det är svårt att tolka statistiken i rapporten.

– Men vi kan i alla fall konstatera att vi ligger bra till jämfört med andra landsting, säger hon. Det finns ju landsting där rehabiliteringen till och med lett till fler sjukskrivningsdagar.

Slutsatsen i forskningsrapporten är att regeringen hade för bråttom när den skulle få igång systemet.

Rehabiliteringen har inte heller haft tillräcklig koppling till den sjukskrivnes arbetsplats, eftersom landstingen saknar erfarenhet av att arbeta så. Rehabilitering hos privata specialiserade institut har gett bäst effekt.

Anders W Jonsson, som då arbetade med sociala frågor i regeringskansliet, stred vid införandet för att landstingen inte skulle få ge behandlingarna själva.

– 500 miljoner kronor har gått rakt ner i vasken. De som ska utföra rehabiliteringen måste vara auktoriserade. Jag kommer att rikta skarpa krav på socialförsäkringsministern om omedelbara förändringar i rehabiliteringsgarantin.

Mer läsning

Annons