Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfullmäktige: Regionen har bra ekonomi - men stigande vårdkostnader oroar

/

Region Gävleborgs ekonomi är god, men politiker oroas över stigande kostnader. Vården blir allt dyrare.

Annons

Hittills i år har regionens ekonomi gått bra. Resultatet är bättre än budgeterat och kostnaderna är lägre än väntat. I år är det bara Region Gävleborg och Region Örebro län som väntas göra ett positivt resultat, för de andra regionerna och landstingen ser det ut som att skattehöjningar väntar. Ekonomin diskuterades på tisdagens regionfullmäktige.

– Vi ska vara väldigt medvetna om omvärlden. Just nu har vi ordning i vår ekonomi på grund av ett mångårigt hårt arbete. Vi kan tillåta oss en liten kostnadsökning, men vi måste ständigt ha koll på ekonomin genom effektiviseringar. Inget sker av sig självt, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är bekymrad. Han påpekar att försäkringsutbetalningar och ökade utjämningsbidrag gett regionen en för tillfället gynnsam situation. Men länet måste av egen kraft kunna hantera stigande vårdkostnader, konstaterar Patrik Stenvard.

– Det är med oro jag ser på framtiden. Att andra län ger oss mer pengar i utjämning har gett oss andrum. Vi kan se att regionen klarar ett positivt resultat och har en relativt låg kostnad. Men kostnaderna ökar snabbare än vad intäkterna gör. Det kommer att leda till att vi blir tvungna att kraftigt minska dem på sikt eller öka skatteintäkterna. Det är en orolig omvärld och ekonomin står där i princip stil, därför måste vi öka den inhemska tillväxten, säger han.

Stig Zettlin (SVG), oppositionsråd, är bekymrad över sjukvårdens prestationer.

– Vi tappar i antal vårdinsatser och vi har färre vårdplatser i år än tidigare, dessutom ska ännu fler platser stängas. Vi har också en synlig bemanningskris. Det är inte bara läkare vi saknar längre, utan nu också sjuksköterskor, säger Stig Zettlin.

Sverigedemokraternas oppositionsråd Mattias Eriksson lyfte frågan om kostnader för den växande befolkningen.

– Vi blir bara fler och fler. Hur kommer det att påverka vår region? Vi sett ett stor vårdbehov samtidigt som antalet vårdplatser minskar och vi har brist på sjuksköterskor. Vi kommer att få se en försämrad vård i framtiden om vi inte gör något åt det, säger Mattias Eriksson.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP), fullmäktigeledamot, bad regionen att vara på sin vakt när det gäller snedfördelning av vården i länet. Hon ser det som en ödesfråga ifall Gästrikland och Hälsingland ska hänga ihop i framtiden.

– Vården i sig är en tillväxtfaktor. Men nu ser vi en oroande fördelning på vården mellan den norra och den södra delen av länet. Om vi nu tycker att vi ska hålla ihop det här länet måste vi vara vaksamma och hålla ögonen öppna. För väl fungerande sjukvård gynnar inflyttning av nya invånare och företagsetableringar, säger Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Mer läsning

Annons