Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens politiker välkomnar flyktingar

/

Gävleborg är det län som tar emot flest flyktingar per invånare. Ledande kommun- och regionpolitiker samt landshövdingen fortsätter att välkomna flyktingar till länet.

Annons

Under onsdagen träffades politikerna och landshövdingen för att skriva en gemensam deklaration.

I den skriver politikerna att de beredde att ta ett fortsatt stort ansvar för flyktingmottagandet i landet. Det ska ske på ett hållbart vis med ett integrations- och mångfaldsarbete som kommer flyktingarna till del.

Ett exempel på det är enligt politikerna Region Gävleborgs samarbete med Söderhamns kommun och Migrationsverket för att snabbt får legitimerad sjukvårdspersonal att lära sig svenska så att de kan börjar arbeta inom vården.

Länets kommuner och Region Gävleborg har nu också ansökt om 60 miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF) för att få fler ungdomar i jobb.

Även om politikerna och landshövdingen i sitt uttalande lyfter fram flyktingmottagandet som en humanitär insats, så pekar de på att länet behöver fler och yngre invånare. Den arbetande delen av befolkningen minskar och det gör att behovet av arbetskraft ökar.

Utöver regionrådet Eva Lindberg (S) och oppositionsregionrådet Patrik Stenvard (M) har landshövdingen Per Bill och kommunalråd och oppositionsråd i kommunerna skrivit under deklarationen.

Mer läsning

Annons