Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognos: Många flyktingar till Gävleborg de kommande åren

Under de närmaste två åren kommer 157 000 flyktingar med uppehållstillstånd att bosätta sig i Sverige. Många av dem kommer att slå sig ner i Gävleborg som hör till de mest populära länen.

Annons

Tidningen Dagens Samhälle har gjort en prognos för var flyktingarna kommer att bosätta sig fram till 2017. Det har den gjort genom att utgå från att flyttmönstret kommer att fortsätta se ut som i dag.

Trots att 92 procent av flyktingarna slår sig ner söder om Gävle är Gävleborg ett av de mest populära länen att bosätta sig. Det skiljer sig kraftigt från de andra Norrlandslänen, som inte får i närheten så många nya invånare från flyktinggruppen.

Läs mer: Utan invandring försvinner Gävleborg - Så skulle din kommun klara sig utan invandringen

4 760 flyktingar kommer att slå sig ner i Gävleborg fram till 2017. Det är till antalet fler än hur många som kommer till exempelvis Uppsala, Örebro och Västmanland.

– Det beror förmodligen på att vi i Gävleborg länge tagit emot många människor med uppehållstillstånd och att vi är det länet i landet som tagit emot flest flyktingar per invånare. Det gör att människor känner sig välkomna här och det är något bra, vi behöver bli fler i Gävleborg, säger Carina Löfgren, strateg för regional utveckling och tillväxt på Region Gävleborg.

Sett till befolkningen är Sandviken den kommun som får flest av de nya invånarna, en befolkningsökning med tre procent fram till 2017. Därefter är det Gävle, Bollnäs och Söderhamn med omkring två procent nya invånare vardera. Hudiksvall påverkas minst av flyktingströmmen, där kommer flyktingarna inte ens utgöra en procent av befolkningstillväxten.

Läs mer: Invandringen: Länets räddning eller välfärdens kollaps?

Studier har visat att flyktingar väljer att bosätta sig där det redan bor landsmän och finns möjligheter till arbete och utbildning. Därför hamnar drygt 70 procent av flyktingarna med uppehållstillstånd i storstäderna. I Gävleborg finns inget stort lärosäte och arbetslösheten bland de utrikesfödda är 40 procent, dubbelt så hög som i resten av riket.

– Samtidigt får vi hoppas att många ser möjligheter i vårt län. Det finns många jobb här, men den kompetens de kräver saknas. Förhoppningsvis flyttar det hit människor som också vet att de kan få de jobben, säger Carina Löfgren.

Läs också: Politiker står splittrade inför flyktinginvandringen till länet

Att det kommer många nya människor innebär en utmaning för länet när det gäller bostäder, vård och skolplatser.

– Kortsiktigt är det en ansträngning, det är ont om bostäder exempelvis. Men på längre sikt kommer de här människorna i arbete, betalar skatt och bidrar till välfärden. På så vis blir de inte en börda utan en tillgång, säger Carina Löfgren.

I landet är det kommunerna Södertälje, Botkyrka, Fagersta och Tibro som kommer att påverkas mest av flyktinginvandringen. Deras befolkningar kommer att öka med fem procent de kommande två åren.

Läs mer: Region Gävleborg: Invandringen räddar länets välfärd

Mer läsning

Annons