Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor om islam: "Sticker i ögonen på många"

/

Islamiska terrororganisationer gör att många kopplar ihop religionen med våld. Det säger Jonas Otterbeck, professor i islamologi.
– Tidigare fanns det ett stort katolicismhat i Sverige. Antisemitismen var och är fortsatt utbredd. Idag drabbas också muslimer av fördomarna.

Annons

Många ser islam som något främmande. Vissa kopplar också ihop religionen med våld. Enligt Jonas Otterbeck, professor i islamologi vid Lund universitet, är det inte konstigt.

– Om medierna hela tiden kopplar ihop islam med våldshandlingar, oavsett om det är mot eller av muslimer, kommer publiken troligen göra samma koppling och risken finns att islam blir lika med våld, säger han.

Läs även: Hälsingemoskén tar avstånd från all sorts extremism

Jonas Otterbeck är emellertid tydlig med att media inte kan beskyllas för allt. Många läsare använder inte grundläggande medie- och källkritik, vilket gör att stereotypa och generaliserande bilder får större fäste än nödvändigt.

– Ibland skylls det för mycket på media. Visst har media ett ansvar, men jag läser och ser samma sorts medier och blir inte livrädd för islam. Det handlar om bristen av grundläggande mediekunskap och kunskap om varför olika händelser, till exempel i Mellanöstern, sker, säger han.

Orsakerna till att islam blivit ett aktuellt ämne i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet är tredelad, enligt Jonas Otterbeck. Dels blir islam aktualiserad genom medias rapportering kring terrorism och krig, dels i det politiska samtalet (framför allt från höger). Men även på grund av migrationen; Vi har fler muslimer i Sverige i dag än för bara några tiotals år sedan.

Läs mer: De vill att Region Gävleborg ska bekämpa extremism

Att reagera mot det som är nytt, det som bryter mot normer eller som på annat sätt står ut från invanda mönster är ett utbrett mänskligt beteende.

– Att utöva en religion med element som tydligt syns utåt sticker i ögonen på många. I Sverige dominerar en privat religiositet, säger Jonas Otterbeck och fortsätter:

– Det är en naturlig reaktion. Att den inte är vare sig intellektuell eller kosmopolitisk är en annan sak. Det handlar om vanliga förväntade men beklagliga processer.

Nyheterna om våldsamma islamistiska proteströrelser och terrorattacker kan vara skrämmande. Islamiska Statens, IS, brutala framfart skapar en koppling mellan islam och våld. Men enligt Jonas Otterbeck bör en inte sätta likhetstecken mellan IS och islam. Lika lite som kristendomen i dag representeras av korstågen eller Ku klux klans lynchningar av svarta i USA.

– IS säger ju själva att de för en islamisk kamp. Men det är deras specifika tolkning av islam. I slutändan handlar det om vem som har tolkningsföreträde. Många av islams största ledare och organisationer har fördömt IS' tolkning.

Läs också Patrik Oksanens ledare om islamistisk extremism: De flyende muslimerna måste få slippa fanatismen

Terrorattacker görs heller inte enbart i islams namn. Genom historien har det funnit flera olika terrororganisationer som påståts kämpa för olika gudar. Ett exempel är den väpnade terrorgruppen Herrens motståndsarmé, även känd som Uganda Peoples' Democratic Christian Army. För tre år sedan blev gruppens aktivitet mycket uppmärksammad genom den virala videon "Kony 2012". I filmen skildras gruppens och grundaren Joseph Konys grymma gärningar mot civila och barn.

– Det har genom historien funnits mängder av olika grupperingar som dykt upp runt om i världen som slagits i olika religioners namn.

Mer läsning

Annons