Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat webbsida ska hålla koll på rovdjuren

Den 15 april stänger länsstyrelsen sin hemsida för rovdjursobservationer, www.rovobs.se. För att får- och hundägare ska kunna ha koll på vart rovdjuren befinner sig när länsstyrelsens hemsida är sekretesskyddad, planerar några personer i Gästrikland att skapa en webbsida där vem som helst ska kunna registrera observationer av varg, lo och björn.

Annons

Det är Arbetarbladet som på sin hemsida, www.arbetarbladet.se, berättar om Mikael Lundhs och hans vänners planer på att starta en hemsida.

– Vi vill förebygga skador under den tid då länsstyrelsens rovobs är sekretesskyddad, säger Mikael Lundh i Jäderfors till Arbetarbladet.

Anledningen till att länsstyrelsen släcker ned sin hemsida med rovdjursobservationer under tiden 15 april till 31 juli är att vargarna föder sina ungar under den perioden. Därför vill länsstyrelsen inte rapportera om rovdjuren under den känsliga perioden och utsätta djuren för störningar.

Mikael Lundh och hans vänner vill sprida informationen för att får- och hundägare ska få veta var vargarna har synts till, enligt Arbetarbladet.

I första hand vänder sig sajten till personer i Gästrikland.

Mikael Lundh uppger att sajten inte ska främja eventuell tjuvjakt och att man inte vill störa vargvalparna.

– Först efter en eller två dagar anger vi de exakta platserna för observationerna, säger han.

De som anmäler sig ska få information via e-post när en observation har registrerats. Upphovsmännen vill att de som rapporterar in observationer samtidigt meddelar dem till länsstyrelsen så att deras personal får göra sina bedömningar.

Mer läsning

Annons