Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har många verktyg att ta till

Varning, koppeltvång, omplacering eller i extremfall avlivning.
Polisen har en rad åtgärder att sätta in när det gäller aggressiva hundar.

Annons

När en anmälan mot en hund kommer in skickar polisen i första hand en varning till hundägaren, där man upplyser om vilka skyldigheter man som ägare har gentemot lagen. Man tittar också på om hundägaren tidigare fått en erinran om koppeltvång eller andra åtgärder.

Om hunden går till attack en andra gång finns det mer kraftfulla åtgärder att sätta in.

– Det kan handla om koppeltvång, att ägaren måste ha munkorg på hunden eller att man måste sätta upp ett staket kring gården. Det är lite olika beroende på vad som har hänt, säger Malin Germer, djurutredare på polisen.

Fungerar inte detta kan det bli tal om ytterligare och ännu mer kraftfulla åtgärder.

– Det är förstås också väldigt olika, beroende på vad som hänt. Vi kan omhänderta hunden och testa hunden. Då gör vi ett litet mentaltest där vi sätter upp ett liknande scenario på vad som har hänt. Vi kollar hur den mår, hur förhållandet mellan ägare och hund ser ut. Ibland kan vi välja att hunden inte får komma tillbaka till ägaren och kanske i stället omplacera hunden.

I vissa fall kan polisen även besluta om att hunden ska avlivas. Men Malin Germer menar att detta endast sker i extremfall. Det vanligaste är en omplacering till ett nytt hem.

En hundattack riktat mot en människa kan ses som allvarligare, då ägaren kan bli misstänkt och åtalad för vållande till kroppsskada. Däremot spelar det ingen roll vilket djur en hund attackerar.

– Det ska inte spela någon roll om det handlar om en katt eller en jättefin utställningshund, vi ser till vad som har skett och agerar därefter, säger Malin Germer.

Mer läsning

Annons