Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Personalen är vår viktigaste resurs"

/
  • Patrik Frank, pressansvarig och bolagsjurist på ISS, är bekymrad över de uppgifter om missförhållanden som kommer från personalen.

Efter stigande sjukskrivningar och missnöje om städningen kommer ISS att utreda arbetsmiljön tillsammans med facken och en extern aktör.
– Personalen är vår viktigaste resurs, säger Patrik Frank, pressansvarig och bolagsjurist på företaget.

Annons

Det var i februari som ISS tog över städavtalet med Region Gävleborg. Sedan dess har sjukskrivningar gjort att städningen blivit lidande och regionen har fått in avvikelserapporter. Till midsommar ska utredningen om arbetsmiljön vara klar.

– Vi har tagit del av den rapportering ni i medierna har gjort och den information som regionen har fått. Vi har bjudit in facket för att se över arbetsmiljön och kommer även för trovärdighetens skull ta in en extern aktör, säger Patrik Frank.

Vad säger ni om att så många avvikelser har rapporterats?

– Det kan bli uppstartssvårigheter i ett sådant här uppdrag och vi måste anpassa organisationen. Dessutom har vi drabbats av många sjukskrivningar.

Enligt Patrik Frank tog ISS över cirka 80 anställda från den förre leverantören och har därutöver provanställt 54 personer. Företaget tror inte att den personalminskning som nu gjorts har ökat arbetsbelastningen på ett vis som orsakar stressen.

– Vi har avslutat tolv provanställningar i för tid. Vi måste anpassa personalstyrkan efter vår organisation och efter hur vårt uppdrag ser ut, säger Patrik Frank.

Personal som tidningen har talat med vittnar om oklara besked till uppsägning, hot om uppsägning för den som vänder sig till facket, för tung arbetsbelastning och dåliga arbetsinstruktioner.

– Så ska det absolut inte vara. Ligger det en uns sanning i det är det allvarligt. Våra medarbetare har meddelarfrihet, de har rätt att gå till facket eller vända sig till er i medierna. Däremot måste våra chefer bygga upp förtroendet så att förstahandsvalet alltid är att vända sig till dem. Personalen är vår viktigaste resurs och det är vårt uppdrag att se till att vi kan leva upp till det här avtalet, säger Patrik Frank.

Tidningen har bett om att få tala med lokala chefer med personalansvar om arbetssituationen, men enligt ISS policy är det Patrik Frank som svara på våra frågor.

Läs även:

"Sämsta arbetsgivaren jag haft"

Facket: ISS lyssnar inte

Tips? Hör av er till oss!

Annons