Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Bill blir ny landshövding

/
  • Per Bill, riksdagsledamot (M) och blivande landshövding, när han besökte Hälsinglands museum på torsdagen.

På torsdagen utsågs den moderate politikern Per Bill till ny landshövding i Gävleborg. Den första platsen han valde att besöka efter utnämningen var Hudiksvall.

Annons

– Det ska inte finnas någon som tror att jag bara kommer att befinna mig i den södra delen av länet. Och det kändes naturligt att börja i Hudiksvall eftersom jag har en del av mina rötter här, sade Per Bill när han besökte Hälsinglands museum i Hudiksvall på torsdagen, strax efter att regeringen hade offentliggjort utnämningen.

Per Bill har bott hela livet i Uppsala, förutom två år då han bodde i San Diego i USA. Hans pappa kommer däremot från Hudiksvall och Per Bill brukade besöka sin farmor och farfar i Hudiksvall under uppväxten. Hans farfar arbetade som lantmätare i Bergsjö och hans farmor var lottachef och jobbade sedan på arbetsförmedlingen.

Hur uppdaterad är din bild av Hälsingland och Gävleborg?

– Jag har varit i länet i stort sett varje år, ibland som fotbollspappa, ibland med riksdagen. Men jag inser att det finns jättemycket att lära sig.

Vilka blir de viktigaste frågorna för dig att jobba med?

– Jag vill börja med att träffa så många som möjligt och lära mig vad som funkar bra och mindre bra i länet och vilka de kommande möjligheterna och utmaningarna är.

Per Bill tror att han kan bidra med kunskaper i regionfrågor från sina åtta år som vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Han är även utbildad till biolog och engagerad i frågor som rör naturvård och naturliv. Dessutom har han läst företagsekonomi.

Per Bill är 57 år och har varit moderat riksdagsledamot sedan 1994. Efter valet 2014 utsågs han till ordförande i kulturutskottet och blev Moderaternas kulturpolitiske talesperson.

Han tillträder uppdraget som landshövding 1 augusti och lämnar då alla sina politiska uppdrag. Som landshövding kommer han att bo med sin familj i Gävle slott.

Läs även:

Här är reaktionerna på valet av landshövding

Han blir ny landshövding

Oksanen: Måtte Bill visa vägen

Mer läsning

Annons