Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsskuld gav landstinget minusresultat

Landstinget gick med underskott förra året, trots att kostnadsökningstakten sänktes rejält och resultatet före finansnetto var över 100 miljoner kronor plus.

Annons

Landstingets minusresultat på 68 miljoner kronor kan till stor del förklaras med att pensionsskulden till personalen skrevs upp med 163 miljoner kronor på grund av sämre marknadsräntor. Enligt det liggande förslaget till landstingsstyrelsen behöver den förlusten inte hämtas hem under kommande år enligt det lagstadgade kravet på en ekonomi i balans.

– Visst måste vi vara nöjda med att för sjätte året i rad ha ett plus före finansnetto, men det finns fortfarande mycket för vården att arbeta med, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Alla vårddivisioner, förutom Division Diagnostik, spräcker budgeten. Division Medicin gjorde ett resultat som var 48 miljoner kronor sämre än året innan.

– Division Medicin redogjorde för det arbete de nu satt igång. Det ser bra ut, men de har en ordentlig uppgift att göra. Kostnaderna för inhyrd personal ökade mycket och ökade även för köpt vård. Kostnadskontrollen har inte riktigt fungerat, säger Eva Tjernström.

– Vi haft en besvärlig höst där kostnadsutvecklingen sprungit i väg, säger divisionschef Roger O Nilsson. Mycket handlar om att skapa ordning och reda. Det har funnits en otydlighet i vem som varit ansvarig för vad.

Mer läsning

Annons