Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till äldres sjukvård har bekostat regionens USA-resor

/

Statliga skattemedel för att utveckla länets vård har bekostat delar av Region Gävleborgs USA-resor. Det visar regionens egen redovisning.
– Syftet är att studera det amerikanska systemet och hur de gjort där, säger Jan-Olov Strandell, som är en del av regionens koncernstab.

Annons

Enligt en redovisning från Region Gävleborg ska San Francisco-resorna till största del ha finansierats med statliga medel – och därmed gått utanför den ordinarie budgeten.

Under 2012–2014 fick dåvarande landstinget, numera regionen, statsbidrag för utveckling av vårdvalssystemet med totalt 9,5 miljoner kronor.

Läs också läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

Av dessa användes nästan 1,5 miljoner kronor till att finansiera studiebesök hos Kaiser Permanente i San Francisco. Det bekostade tre av fyra resor som regionen genomförde under 2014.

– Syftet är att studera det amerikanska systemet och hur de gjort där. Det var den kopplingen, att få en internationell överblick och hur man använder olika system för att låta patienterna välja vård, säger Jan-Olov Strandell, som agerat reseledare för samtliga USA-besök.

För att finansiera de fyra USA-resorna som genomfördes under 2015 och början av 2016 har Region Gävleborg utnyttjat ytterligare statsmedel – som tagits från en pott på 24,8 miljoner kronor som regionen fick under 2014 och 2015 för att förbättra vården för de sjuka äldre.

Läs mer: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Av dessa så kallade prestationspengar, som regionen fick för att de uppnått vissa kriterier under rubriken "mest sjuka äldre", delades drygt 11 miljoner kronor ut till vårdenheterna.

De återstående miljonerna har enligt regionen använts till olika gemensamma utvecklingsinsatser. Till exempel har pengarna finansierat anställningen av fyra kliniska apotekare.

Men pengarna har också använts för att bekosta regionledningens resor till San Francisco.

– Vi fick närmare 30 miljoner i prestationsersättning och har använt två eller tre miljoner av dessa till resorna, säger Jan-Olov Strandell.

Vad pengarna ska användas till är det upp till respektive mottagare att bestämma, uppger Jan-Olov Strandell.

– Vi har kollat med Socialdepartementet om användningen innan vi åkte, säger han.

Den kostnad för USA-resorna som inte täckts av statsbidragen uppgår till drygt 404 218 kronor – som därför fått tagits från Hälso- och sjukvårdsnämndsförvaltningen ordinarie budget.

Läs även: Regionen bjöd privata vårdbolag på USA-resa – "Det var värt att betala"

Regionpolitikern Alf Norberg (V) har reagerat på granskningen av regionens USA-resor. På sociala medier har han skrivit att han tycker att det är ohederligt att ställa regionens USA-resor mot besparingar inom verksamheterna. Enligt honom är det inte från samma kassaskrin pengarna tas.

När vi försöker få honom att utveckla sina tankar väljer han emellertid att inte ställa upp på intervju.

– Du vet redan hur detta finansieras, skriv det, svarar han kort genom mejl.

Mer läsning

Annons