Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter besvikna efterpsykiatriutredning

Landstingsstyrelsen antog under onsdagen ett 16-punktersprogram som ska förbättra psykiatrin i länet.
Men patienternas organisationer tycker inte att de fått gehör för sina åsikter.

Annons

I höstas inledde landstinget den psykiatriutredning som nu resulterat i ett handlingsprogram

– Det är en blandning av åtgärder och sådant som det krävs mer fördjupad utredning kring innan man kan bestämma vad som ska göras, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S). Vi har lyssnat på verksamheten och psykiatrin är inget som man förändra över en natt.

Både personal och brukarorganisationer skulle delta i arbetet med psykiatriutredningen. Dialogmöten har hållits, men Barbro Carlestam, länsordförande för Schizofreniförbundet, tycker att resultatet är magert.

– De har noterat våra synpunkter, men de har inte varit beredda att ta till sig dem. Mycket av det som finns i handlingsprogrammet är sådant som borde ha hänt för länge sedan. Det känns inte som några nyheter. Det kommer nog inte att hända något radikalt, säger hon.

En översyn av antalet vårdplatser och de återkommande överbeläggningarna är något som borde göras omedelbart, anser Schizofreniförbundet.

– Landstinget säger ungefär att man ska genomföra allt i handlingsprogrammet först och sedan får man se om det behövs någon översyn av vårdplatser och överbeläggningar, men vi anser att en sådan behövs.

Landstingsstyrelsen beslutade att en styrgrupp ska se till att handlingsplanen genomförts. Där ville brukarorganisationerna få sitta med, men det fick de inget gehör för.

Enligt Eva Tjernström finns pengar avsatta för fler åtgärder om det visar sig behövas efter att mer utredningsarbete gjorts.

– Jag är övertygad om att psykiatrin är inne i ett utvecklingsskede, säger hon.

Mer läsning

Annons