Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packa för att bli hittad

/

Varje år går ett fåtal svamp- eller bärplockare vilse i skogen. Några enkla åtgärder gör det lättare för dem som letar.

Annons

- I söndags hade vi vår första svampplockare som gått vilse. Det var i Gävletrakten, och bara en timme efter att svampplockaren larmat om att hon var vilse kunde vi hjälpa henne ut ur skogen, säger Mikael Hedström, Gävleborgspolisens presstalesman.

Det är polisen som ansvarar för att leta efter försvunna personer. När de har utvärderat sina sökinsatser visade det sig att några få enkla åtgärder från den som ger sig ut i skogen gör polisens sökarbete mycket lättare.

- Tala om för någon vart du ska, och när du kommer tillbaka. Om man då går vilse och mobilen inte fungerar vet polisen i alla fall i vilket område vi ska leta, säger Mikael Hedström.

Den som går vilse ska gärna försök ta sig till en högt belägen eller en öppen plats. Polisen använder ofta helikopter när de letar efter försvunna människor, och då är det bra att synas från luften.

Polisen berättar också att man inte ska vänta för länge med att anmäla att någon saknats, eller att själv larma om att man gått vilse. För när mörkret faller försvåras sökarbetet.

- Det är bättre att ringa på en gång man upptäcker att man är vilse, för då krävs det ofta mindre resurser för att hitta personen, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons