Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoomi vill vara med och förändra

/
  • I dag hinner jag inte med så mycket mer än politiken. Jag är dock en häst-, djur-, litteraturmänniska och även humanist. Jag försökte vara ordförande för Edsbyns ridklubb, men det blev för hattigt både för dom och för mig, säger Yoomi Renström här med familjens hund Max.

När Yoomi Renström var fem år kom hon som adoptivbarn till Sverige från Korea. Själv har hon bara fragmentariska blixtminnen från sin tidigaste barndom. De flesta minnena är från tiden i den fosterfamilj som tog hand om henne innan hon blev adopterad. I dag är Yoomi oppositionsråd för Socialdemokraterna i Ovanåkers kommun och står som första namn på listan till kommunvalet och sjätte namn på länets riksdagslista.

Annons

Yoomi Renström berättar att hon aldrig har återvänt till Korea för att söka sina rötter.

– Min mamma åkte dit. Hon var mer nyfiken på min bakgrund än jag var. Jag är mer jordnära och pragmatisk till min natur. Nu bor jag här och det är här jag ska vara, säger Yoomi Renström.

– Det är klart att uppbrott alltid är jobbiga. Men jag hade aldrig som barn mött mina biologiska föräldrar och släkt, så jag hade inte de banden som höll mig kvar. Jag minns att vi var en massa barn som satt i en bil till flygplatsen och sedan i flygplanet. Men jag fick inga ångestfyllda minnen av det, säger Yoomi Renström.

I Sverige har Yoomi bott i Visby, Nyköping och Uppsala. Hon pluggade litteraturvetenskap, psykologi, engelska och informationsteknik innan hon 1991 bestämde sig för att flytta till Hälsingland och Långhed.

– Det var mitt djur- och hästintresse som förde oss hit. Jag och min sambo sökte efter en hästgård på landet och vi hade inte så mycket pengar. Vi var även till Österlen, Öland, Östergötland och Värmland och letade. Så såg vi en annons i DN och åkte hit och tittade.

Hennes politiska intresse väcktes när hon hade börjat engagera sig fackligt och 1997 tog hon steget från facket till politiken. Hon hade sett hur vissa politiska beslut drabbade omsorgstagarna på ett negativt sätt och ville vara med och förändra.

Även hennes mamma hade ett starkt social patos. Hon arbetade som lärarinna och engagerade sig för och brydde sig om de elever som hade det svårt. Det har även påverkat Yoomi.

– Jag är väl egentligen ingen bra politiker. Jag är för resultatinriktad och det är frustrerande att man beslutar en sak och man inte sedan följer upp och ser hur det blir. Men jag känner samtidigt att någon måste ju försöka förändra det man tycker är fel. Alla tycker vi ju någonting och det man tycker något om är politik. Ofta är det något man tycker är fel det handlar om.

Vad är du mest nöjd med under dina fyra år som oppositionsråd i kommunen?

– Jag har varit med och lyckats hejda en del beslut som skulle ha varit dåliga. Jag var till exempel emot förslaget att sälja ut kommunens växel. Jag tycker också att jag har försökt stödja människor både i och utanför kommunhuset och låtit dem få prata ut.

Vad är du minst nöjd med?

– Det har varit svårt att få gehör för våra förslag och få dem att gå igenom. Jag känner att jag egentligen inte har kunnat åstadkomma något i opposition. I teorin kan det se ut att fungera, men inte i praktiken.

Det måste vara frustrerande?

– Ja, det är jättefrustrerande att sitta i opposition och inte kunna åstadkomma det man vill.

– Det har också varit intressant att jobba som oppositionsråd. Det ger förstås en större inblick i hur det fungerar i kommunen och det är väldigt nyttigt att se. Här finns engagerade människor, som tror på det dom gör. Det jag dock saknar många gånger är den politiska drivkraften och viljan.

Mer läsning

Annons