Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoomi om Europaveckan

/
  • Arbetet i EU har gett mig flera aha-upplevelser. Man för i princip samma resonemang inom EU som i Sverige, men på olika plan. Därför är politiken där inte svårare än här. Ett exempel är asyl- och flyktingfrågan, säger Yoomi Renström.

En strategi för Östersjön är en av de stora EU-frågorna just nu. Den gäller inte bara miljön utan tar även upp områden som infrastruktur (Östersjön är världens mest trafikerade innanhav) och kriminalitet i området. Det konstaterar Yoomi Renström (S) som förutom kommunpolitik även jobbar med EU-frågor.

Annons

Under denna vecka, som är EU:s Europavecka och som mynnar ut i Europadagen på söndag, har Yoomi bråda dagar. Hon far runt till orter som Ockelbo och Hudiksvall och informerar om EU och sitt eget arbete i EU:s Regionkommitté, som är Bryssels motsvarighet till intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Jag åker till Bryssel minst en gång i månaden. Jag har varit med i Regionkommittén sedan 2006. Jag har nu även blivit ordförande för den socialdemokratiska gruppen inom utskottet för utbildning och forskning, säger Yoomi Renström.

Regionkommittén är med och bevakar kommunernas intressen i alla frågor som dyker upp i EU. Kommittén ska till exempel yttra sig om alla lagförslag EU-kommissionen lägger om hur förslagen kan påverka på lokal nivå.

Man behandlar stort som smått. En av de stora frågorna är förstås den finansiella krisen. Trots den ekonomiska krisen i Grekland och påverkan på euron så är Yoomi euro-optimistisk.

Mer läsning

Annons