Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vykort och frimärken i långa banor

/
  • Jag samlar på gamla vykort från Stockholms innerstad och Stockholms skärgård. Varje sommar åker jag och en kamrat runt på Värmdö och knackar dörr med en bunt vykort med oss. Det är roligt att på detta sätt få hjälp att lokalisera vad man ser på de gamla korten, säger Göran Heijtz.
  • Detta vykort med flygbilder över Alfta blev poststämplat i november 1942.
  • Närmare ett par hundra besökare beräknas ha besökt Hälsingeträffen i godtemplargården.
  • I samband med järnvägsinvigningen 1899 togs detta foto av stationen i Alfta.
  • Förr var det populärt att skicka ett vykort med en bild på. Vi som i dag är bortskämda med bilder glömmer lätt bort att vid sekelskiftet var det tunnsått med sådana. Det fanns inga bilder i tidningarna, säger Göran Heijtz.
  • En gammal vy över centrala Alfta.

De gamla vykorten visar ett svunnet Sverige. Tidigare fnös historikerna åt dessa bilder, men nu har man förstått deras värde. Det konstaterar Göran Heijtz från Stockholm, som under söndagen besökte vykorts- och frimärksmässan Hälsingeträffen i Godtemplargården i Alfta.

Annons

Närmare ett par hundra besökare kom för att ta del av utställningar, handlarbord och den stora auktionen på frimärken och vykort. Långväga besökare kom från både Sundsvall och Mora.

Göran Heijtz höll ett föredrag om vykortens historia. Han både säljer och samlar på gamla vykort och frimärken. I lördags deltog han även vid vykortsmässan i Valbo.

Det äldsta svenska vykortet är från 1879. Det avbildar en fabrik i Malmö och det handlade om ett tecknat reklamkort för företaget. Det svenska vykortets genombrott kom med den stora Stockholms-utställningen 1897, även dessa tidiga vykort var tecknade. De vykorten avbildade olika byggnader inom utställningsområdet ute på Djurgården.

Mer läsning

Annons