Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Voxnadalens historia i kortversion – 6500 år i kommunhusets entré i Edsbyn

/

Här presenterar kulturchef Carina Isaksson i Edsbyn Voxnadalens historia i kortversion.

Annons

Den nya permanenta utställningen i kommunhusets entré i Edsbyn sammanfattar nämligen hela 6 500 år! Redan när besökarna kommer in genom entrédörrarna möts man av monterutställningen.

– Vi vill på detta sätt visa Ovanåkers kommuns historia. Den börjar mycket tidigare än människor känner till. Vi vet att människor har bott här sedan stenåldern och framåt, säger Carina Isaksson.

Läs mer: Fornfynd 2 000 äldre än första dateringen

Carina Isaksson och kulturkonsulent Leif Nordlöf har jobbat fram utställningen i samarbete med kommunens tre hembygdsföreningar, som har hjälpt till att skriva den textade information som finns i montrarna. En del av föremålen har lånats ut av hembygdsföreningarna och av privatpersoner.

Det börjar med en stenyxa som hittades i Rävaberg, strax utanför Edsbyn. Stenyxan är daterad till cirka 4 500 före Kristus. Vi befinner oss då under jägarstenåldern.

Nästa utställda föremål är en pilspets från cirka 700-1100-tal.

1907 hittade man 187 hela och åtta halverade arabiska silvermynt i Viken mellan Alfta och Edsbyn. Mynten är daterade att vara från 847-908. Mynten låg fritt i jorden cirka sex decimeter under marken. Silverskatten räknas som den ena av två kända myntfynd av denna storlek i Hälsingland. Kopior till utställningen har gjorts på originalmyten, som förvaras hos Kungliga Myntkabinettet.

Läs mer: Silvermynt ett tillskott i Hälsinglands museums samlingar

– Jag är övertygad om att det är lättare att förstå sin samtid om man kan lite om ett samhälles bakgrundshistoria, säger Carina Isaksson.

Det är också lätt för den som är intresserad att hitta till gamla boplatser som fornborgen i Voxnabruk och en stenåldersboplats i Viken.

– De är förhållandevis orörda. Många av de här fyndplatserna är fortfarande kvar. Det har inte byggts upp några bostadskomplex eller anlagts motorvägar, som på andra ställen i landet, säger Carina Isaksson.

Vidare belyser utställningen finnskogskulturen, bergsbruket i Voxnabruk och Svabensverk, hälsingegårdarna, jordbruket, skogen och industrin. Det går bra att titta på utställningen under de tider kommunhuset är öppet.

Läs mer: Finnskogsmuseet i Skräddrabo rustat

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Andrsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning