Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Voxnabruk bäst i Värmeljusjakten

/
  • Det har blivit så många värmeljuskoppar så Manne Östh, Elise Björndal, Sebastian Rolfsson, Samuel Scherdin och Calle Eklund i Voxnabruk kan drapera sig i dem. De var förstås jätteglada att de hade vunnit.

Klass tre vid Voxnabruks skola tog hem en av de lokala vinsterna i årets Värmeljusjakt. Sammanlagt utsågs 17 stycken lokala vinnare i Sverige och Voxnabruk är alltså en av dem. Klassen samlade in 39 835 värmeljuskoppar och delat på sex elever blir det 6 639 ljuskoppar per elev.

Annons

Nämnas bör att denna totala mängd återvunnet aluminium motsvarar det material som krävs för att göra sex nya cyklar.

Det är en lycklig liten klass Ljusnan möter på tisdagen. På måndagen firades segern med tårta, bullar och saft och uppvaktning. Eftersom det bara går sammanlagt 17 barn i skolan, så blev alla inbjudna till festen.

– Direkt när de som uppvaktade kom in visste vi att vi hade vunnit. De hade korgar med sig. Vi hoppades vi skulle vinna. Det såg bra ut innan påsklovet. Nu är vi jätteglada att vi har vunnit, berättar Calle Eklund, Manne Östh, Samuel Scherdin, Elise Björndal och Sebastian Rolfsson som började samla in förbrukade värmeljus i höstas.

När man började samla in var man sex i klassen, så det var också det antal som det insamlade resultatet delades med även om en elev under tiden har hunnit flytta.

Bakom Värmeljusjakten står IKEA, Världsnaturfonden och Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Det utses en vinnare för varje IKEA varuhus i landet. Voxnabruk kommer att få resa till varuhuset i Gävle på en upplevelsedag. Klassen får också 5 000 kronor i prispengar, där hälften ska gå till ett miljöprojekt.

Vad dessa 2 500 kronor ska gå till är ännu inte bestämt. 2 500 får klassen behålla och heta önskemål är att bland annat få köpa in fotbollar och brännbollsbollar.

Barnen har gått runt och knackat dörr i jakten på värmeljuskoppar, de har uppmanat alla de känner att bidra och de har lämnat in en lista i macken med namn och telefonnummer, som man kunde ringa om allmänheten ville skänka ljuskoppar.

Mer läsning

Annons