Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill snabba på med en ny F-6-skola i Edsbyn

/
  • Den nuvarande F-6-delen av Celsiusskolan rivs. Det är ingen idé att bygga om eller bygga till. Och det byggs en ny skola på samma plats, anser C och KD.
  • Den ursprungliga tanken med en ny F-6-skola finns inte med som ett eget alternativ, därför föreslår vi en förprojektering av en sådan skola, säger Hans Jonsson (C) och Claes Häggblom (KD) som har gjort skrivelsen till barn- och utbildningsnämnden.
  • De båda partierna föreslår vidare att det görs en investeringsplan på fem år för övriga investeringar inom Celsiusområdet, bland annat för åk 7-9,

De akuta problemen med trångboddhet, ventilation och energiförbrukning vid Celsiusskolan F-6 i Edsbyn måste lösas så snabbt det går. Det anser oppositionspartierna Centerpartiet och Kristdemokraterna och kommer därför nu med ett eget förslag, när det gäller det framtida Celsiusområdet.

Annons

De båda partierna föreslår att det utarbetas ett alternativ som går ut på att det byggs en ny F-6 skola på den plats där skolan ligger i dag. Skillnaden mellan det och ett annat liknande förslag är att skolan blir mindre och därmed något billigare.

Läs också: Stora förändringar av Celsiusskolan

I dag har denna del av Celsiusskolan 1 100 kvadratmeter lokalyta och Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha flera alternativ på lokalytan - mellan 1 100 och 3 000 kvadrat. Man vill också se kostnadsförslag på dessa nya alternativ.

– De alternativ som hittills har presenterats kostar mellan 200 och 100 miljoner att bygga. Kommunen har inte de här pengarna och måste låna, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Läs också: Kostnadskalkyler för nya Celsiusskolan

Det finns en stor risk att kommunens ekonomi havererar på grund av stora investeringskostnader. Förslagen innebär dessutom en stor överföring av pengar från personal- till lokalkostnader, vilket i sin tur kan leda till stora nedskärningar inom lärarkåren, enligt hans resonemang.

– Vi vill börja med F-6 och inte med allt på en gång. Då skulle också en ny skola för F-6 bli färdig snabbare, säger Claes Häggblom (KD).

Läs också: Så kan framtidens Celsiusskola se ut

De båda oppositionspartierna föreslår i sin skrivelse till barn- och utbildningsnämnden att ett uppdrag läggs för att utarbeta ett beslutsunderlag för en ny F-6 skola.

Skolan ska helst byggas i trä och man kan hämta erfarenheter från andra kommuner, där man byggt till ett relativt billigt pris, anser de båda partierna.

Förhoppningen är att förslaget med högsta möjliga prioritet sedan går vidare från nämnden till budgetbredningen redan i höst.

De båda partierna föreslår vidare att det görs en investeringsplan på fem år för övriga investeringar inom Celsiusområdet, som alltså får vänta.

Mer läsning

Annons