Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill slippa Facebookpåhopp från politiker – "Jonsson, be om ursäkt"

/
  • Swartz-tomten kan bebyggas med 8 lägenheter med start i december.
  • Politikern Mikael Jonssons (M) utspel på Facebook.
  • Bygglovshandläggare Mattias Svensson tycker till.
  • Bygglovshandläggare Sindre Dahlkvist tycker till.

Politikern Mikael Jonsson (M) sågade tjänstemän på Facebook som handlagt det ifrågasatta bygget på Swartz-tomten: "Det känns inte bra när tjänstemän sätter käppar i hjulet för kommunal utveckling. Speciellt inte i dessa tider med bostadsbrist!"

Annons

Det började med att Mikael Jonsson (M) gjorde ett utspel på Facebook. I inlägget kritiserar han Ulrika Olsson, byggnadsantikvarie vid Länsmuseet i Gävle. Hon har rekommenderat AEFAB, Alfta-Edsbyns fastighets AB, att bygget av 8 lägenheter på Swartztomten, bör göras efter att en ny detaljplan tagits och att tomten får ett stort hus, i stället för två mindre.

Läs mer: Sakkunnig gör tummen ner för byggplaner

Men så blev det inte. I onsdags bestämde miljö- och byggnämnden med minsta möjliga marginal att bygglov beviljas, att ny detaljplan inte krävs och att det blir två hus, i stället för ett. Byggstart kan bli första december.

Läs mer: Bygglov med minsta möjliga marginal

Efter Mikael Jonssons utspel på Facebook rasade bygglovshandläggarna Sindre Dahlkvist och Mattias Svensson på Facebook. Mattias Svensson krävde att som tjänsteman få slippa påhopp från politiker på sociala medier och att Mikael Jonsson ska be om ursäkt.

– Det är orättvist och förenklat att skriva att vi sätter käppar i hjulet. I handläggningen följer vi lagar och politiska dokument. Politikerna har inte följt plan- och bygglagen, miljöbalken eller den kommunala översiktsplanen. Det har inte tagits hänsyn till kulturvärden och att det här är ett riksintresse. Om detta överklagas kommer beslutet att rivas upp av länsstyrelsen, säger Mattias Svensson.

Läs mer: Tjänsteman körde sig överkörd – blev sjukskriven

Men Mikael Jonsson (M), har inga planer på att be om ursäkt.

– Nämnden tog ett bra beslut som utvecklar Ovanåkers kommun, vi behöver fler bostäder. Det här är ett politiskt beslut som tjänstemän får acceptera, även om de anser att det är lagvidrigt. Det går alltid att diskutera hur en ska förhålla sig till sociala medier som Facebook och medier som tidningar. Jag tycker inte att det är okej som tjänsteman att ringa tidningen. Så det här är rätt ömsesidigt.

Mer läsning

Annons