Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skynda på integrationen med böcker, podcast och samtal

/
  • Det finns mycket att lära genom att läsa i grupp tycker deltagarna i bokcirkeln Jalla tillsammans.
  • Kring det här bordet diskuteras böcker, egna erfarenheter och frågeställningar.
  • Att läsa böcker och prata om dem är ett bra sätt att lära sig språket, men ger också nya vänner.
  • Naba Fayez (vänster) har bott största delen av sitt liv i Sverige, ändå är det svårt att få nära vänner med svenska rötter.

Att läsa och prata om böcker är ett bra sätt att lära sig svenska på. Det tycker deltagarna i Jalla tillsammans. I bokcirkeln blir det också samtal om kulturella olikheter.

Annons

Det är söndag förmiddag i ABF:s lokaler i Edsbyn. Här sitter en grupp unga tjejer vid ett runt tillsammans med bibliotekarien Anette Helgesson och pratar om böcker de läst.

Yngst är 14-åriga Zayn Naffakh som bor på Alfta Quren sedan tre månader. Äldst är Sham Hammoush, 20 år, som också bor på Alfta Quren. I Syrien läste hon en medieutbildning på universitet. Nu är hon en nybörjare på att uttrycka sig och har just läst sin första bok på svenska med ett svenskt-arabiskt lexikon till hjälp.

– Jag förstod inte handlingen, så jag fokuserade på att försöka lära mig vissa ord, berättar hon.

I bokcirkeln läser deltagarna fritt ur en bokserie om en ung afghansk kille som heter Hamed. I en av böckerna har han just kommit till Sverige och bor på ett boende för ensamkommande barn. Någon kastar sten på boendets fönster som en hatisk handling.

– Han blir rädd och det kommer upp en massa minnen som gör att det känns som att han är i Afghanistan igen. Jag kan förstå hur han känner, säger Rawa Burhan som flytt Syrien.

De fortsatta böckerna om Hamed handlar om hur han lär känna sitt nya hemland och om kulturkrockar på vägen. Det ger ett bra underlag för fortsatta diskussioner.

Jalla tillsammans får projektstöd av Region Gävleborg.

Läs mer: Lista: Här är integrationsprojekten som får pengar av Region Gävleborg

Men allt började som ett möte på handbollsläktaren mellan bibliotekarien Anette Helgesson och gymnasietjejen Naba Fayez med irakiska rötter. Det visade sig att de hade så mycket att prata om, tyckte lika om mycket och hade många frågor till varandra; så som varför svenskar tycker så mycket om blommor och varför araber äter så mycket sesamfrön.

De bestämde sig för att göra en podcast med samtal om livet, böcker och deras egna kulturella bakgrunder och skillnader.

– Integration handlar om att vi ska vara öppna och lära oss av varandra både invandare och svenskar, säger Anette Helgesson.

Det har sedan växt och utökats med en bokcirkel.

Läs också: Nystart för efterfrågat integrationsprojekt

Tyvärr har än så länga inga ungdomar med svensk baggrund visat intresse för att vara med i bokcirkeln. Och det är allt för ofta svårt att mötas på riktigt. Det vet Naba Fayez som bott i Sverige sedan lågstadieåldern. Nu är hon 19 år och har ändå svårt att få vänner med svensk bakgrund i Edsbyn där hon bor sedan fem år tillbaka.

– Visst träffas svenskar och invandare men då är det bara korta stunder, för sedan går alla tillbaka till sina egna grupper igen, säger hon.

Hon tror att det till stor del handlar om rädslor. Människor måste börja pratat mer med varandra och fråga, annars kan fördomar och missförstånd frodas.

– Det finns till exempel föreställningar om att alla vi som är från muslimska länder är terrorister och religionsstyrda, säger Naba Fayez.

Hon får medhåll av Rawa Burham.

– Bara för att du kommer från ett muslimskt land betyder det inte att du är troende muslim. Och om mina föräldrar är muslimer, betyder det ju inte att jag är det, säger hon.

Läs också: Trångt men trivsamt i tillfälliga bibliotekslokaler i Edsbyn

Mer läsning

Annons