Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bevara soldattorpen på Hian

/
 • Rune Callberg svarade på Länsstyrelsens upprop. Han tycker soldattorpen på Hian och dess historia måste bevaras åt eftervärlden. Här har turismen också något att hämta, anser han.
 • Vid Bösa har man denna vackra utsikt ut över Voxnadalen. Utsikten får man liksom på köpet, när man vandrar runt med Rune Callberg och han berättar om de olika soldattorpen på Hian. Han har även dokumenterat de husgrunder som numera är det enda som finns kvar av många torp.
 • Öster om bäcken heter det soldattorp där Anders Johansson Lekatt bodde. Han fick rycka ut i det Pommerska kriget 1758 och var sedan borta i 40 år.
 • Hans och Inga-Maj Vogt från Gävle har numera Lekatts soldattorp som fritidshus. Det går bra och det är inga problem, säger Hans som övertog huset efter sin far.
 • Bösa är ett av de bevarade soldattorpen på Hian. Enligt en gammal karta fanns det 58 torp på Hian en gång. Några brann och andra försvann på annat sätt.
 • FOTO: KRISTOFFER JÄDERBERGHär har Rune Callberg samlat en grupp intresserade tillsammans med Länsstyrelsens Barbro Hårding. Gruppen gick runt till 10 olika soldatställen i Knåda, både till bevarade stugor och husgrunder.
 • Här visar Rune Callberg den gamla kartan där man kan se var de gamla torpen låg, sammanlagt 58 torp.
 • Fåren betar där Fälts en gång låg.
 • Fälts ligger nedanför Rune Callbergs eget hem. Här bodde bland andra soldaten Eric Pehrsson-Ferm, som kom från Jämtland och som kom till Knåda i samband med Knåda marknad, där det såldes bland annat sill och lutfisk från Norge.
 • Bösa på Knåda hian.
 • I närheten av Bösa ligger husgrunden efter detta soldattorp.

Rune Callberg vill bevara de gamla soldattorpen på Knåda Hian, utanför Edsbyn.

Annons

Rune har även samlat en rad intressanta historiska fakta om soldattorpen på Hian.

Rune har nu även svarat på Länsstyrelsens upprop om att vara med och hjälpa till och ordna kurser och fältvandringar/byavandringar i intressanta byar i länet. Därför besökte Barbro Hårding från Länsstyrelsen Knåda häromdagen och fick vara med om en vandring i de gamla knektarnas fotspår. Responsen var positiv.

– Vi hade en väldigt massa knektar och soldattorp just här i Knåda. Det rörde sig om 58 olika torp och 40 knektar, säger Rune Callberg och visar en karta med alla boställen.

I det gamla indelningsverket, som avskaffades först i samband med att Sverige fick allmän värnplikt, innebar det ständiga knekthållet att ett antal hemman, vilka utgjorde en rote, höll en soldat med lön och torp.

På Hian samlades flera byars soldattorp. Rune Callberg vill i första hand att allt material han har samlat om de gamla knektarna och soldattorpen bevaras. Han kan även tänka sig att leda byavandringar och studiecirklar om soldattorpen på Hian.

Mer läsning

Annons