Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigast att ge de små och svaga en röst"

/
  • Den främsta retreatplatsen för Jan Wahlman och hans sambo Anita är fritidshuset i Gullberg. Jan kopplar också gärna av med både älgjakt och fiske. En 12-taggare och en åttakilosgädda är de bästa hittills.

Arbetsförmedlaren Jan Wahlman, 61 år, från Alfta är Vänsterpartiets första namn i Ovanåker. En gammal ringräv i det politiska spelet som en gång i tiden även varit ett lokalt toppnamn inom Socialdemokraterna. Jan Wahlman är också en hängiven naturmänniska som gärna kopplar av med älgjakt och fiske.

Annons

Jan Wahlman minns de politiska diskussionerna i barndomshemmet på Brynäs i Gävle.

- Min mamma var i själ och hjärta socialdemokrat och min morbror VPK:are. Det blev stundtals väldigt heta diskussioner där hemma då mamma brukade ge på honom om Stalin.

Trots den "politiska" uppväxtmiljön skulle det ta många år innan Jan Wahlman själv skulle bli en aktiv politiker.

Som 15-åring hoppade han av realskolan och gick till sjöss som maskinistlärling. Efter ett par år på världens hav kom han dock i land igen och började jobba som signalreparatör hos SJ i Stockholm.

- Det var i slutet på 60-talet när vänstervågen drog fram. Jag lyssnade på många tal och läste mycket.

Efter lumpen i flottan återvände han hem till Gävle igen för att förbättra sina skolkunskaper.

- Under fyra år höll jag på och läste in både grundskolan och gymnasiet på komvux.

En helg, 1973 närmare bestämt, for han ner till Stockholm för att hälsa på en kompis och de två gick till Lorry för att dansa.

- Det blev första gången jag träffade Anita.

Anita Edlund från Alfta och Gullberg bodde den här tiden liksom Jan i Gävle och var även hon på tillfälligt besök i huvudstaden.

- Det blev ytterligare kontakter och vi blev ett par som håller ihop än.

Studieintresset var väckt hos Jan som sökte och kom in på Socialhögskolan i Östersund för att läsa till socionom.

När studierna var klara fick han jobb som socialsekreterare i Söderhamn.

- Men Anita ville gärna komma hem mot Alfta så jag sökte och fick ett jobb hos Arbetsmarknadsverket i Bollnäs.

Men arbetsförmedlingen som Jan fick många kontakter med i Bollnäs genom sitt jobb lockade snart över honom till sin verksamhet i stället. Så 1979 blev han arbetsförmedlare och återfinns nu på arbetsförmedlingen i Bollnäs.

Det som till slut fick Jan Wahlman att ansluta sig till ett politiskt parti var Olof Palmes valtal i Alfta sporthall 1984.

- Efter att ha hört det talet gick jag med i Alfta Socialdemokratiska förening, säger han.

En mandatperiod senare gjorde han debut i fullmäktige och sedan blev det både kommunstyrelsen och en hel del andra förtroendeuppdrag för Jan Wahlman.

Eftersom han en gång lärt sig ryska engagerades han också under en tid av partiet att medverka i de olika demokratiprojekt Socialdemokraterna bedrev i både Ryssland och Vitryssland efter kommunismens fall. De gjorde att han fick göra besök i länderna.

- Jag har verkligen sett spåren av kommunismen, så kommunist är jag inte, säger han.

År 2001 lämnade plötsligt Jan Wahlman socialdemokraterna och alla de uppdrag han hade. Hans tanke då var att han aldrig mer skulle syssla med politik.

- Men 2002 blev jag kontaktade av några andra som också hoppat av sossarna och i stället startat en lokalavdelning av Vänsterpartiet här i Ovanåker. De undrade om jag ville vara med på deras vallista vilket jag faktiskt tackade ja till. För mig är nämligen Vänsterpartiet i dag vad Socialdemokraterna en gång var på 1960 och 1970-talen.

- De som är viktigaste för mig tycker jag är att ge röst åt de små och svaga i samhället, säger Jan Wahlman.

Mer läsning

Annons