Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viksjöfors går in i en ny fas som pilotskola

/
  • Viksjöfors kulturpedagogiska skola får möjlighet att vidareutveckla och sprida sin pedagogik genom de nya EU-pengarna cirka 2,5 miljoner fördelade på tre år.
  • Så här glada inför skolstarten på måndag är det här gänget, som alla på olika sätt jobbar med projektet i Viksjöfors skola.
  • I höst börjar 56 barn (F-6) vid Viksjöfors skola. Vid förskolan är det 20 barn (1-5 år).

På måndag öppnar Viksjöfors kulturpedagogiska skola åter sina dörrar, liksom alla grundskolor i kommunen, till ett nytt läsår. I Viksjöfors går projektet med den kulturpedagogiska skolan in i en ny fas genom det nya projektet e-ARTinED som kommer att pågå under tre år.

Annons

– Det innebär bland annat att Viksjöfors skola är en pilotskola för en ny pedagogik och det är här de pedagogiska försöken ska göras. Skolan kommer även att ta emot studiebesök från våra partners i Storbritannien, Belgien, Italien och Grekland (Kreta), säger Helena Ehrstrand för Viksjöforsbaletten som står som samordnare för projektet.

– Det innebär också att projektet kulturpedagogisk skola får en annan dimension. Sett ur ett Europa perspektiv. Det blir en höjning av nivån, säger Helena.

Projektet ska leda fram till en cirka fyra månader lång webbutbildning för lärare, som vill jobba med den alternativa pedagogik e-ARTinED står för.

Första året blir i form av ett uppsamlingsheat då man fortsätter i samma anda som det avslutade ARTinED-projektet vid skolan.

ARTinED innebär att man med hjälp av till exempel dans, film och musik prövar nya vägar för motivation och inlärning. Särskilda kulturpedagoger är ibland med i det vanliga skolarbetet för att sedan fortsätta barnens lärande genom till exempel dans och film

I Viksjöfors har man även tagit hjälp av det lokala föreningslivet och dess erfarenheter och kunskaper av till exempel teater, konst och fiske.

I det nya projektet blir det en tyngdpunkt på natur.

ARTinED ger med andra ord barnen möjlighet att lära sig ämnen i läroplanen på ett alternativt sätt.

– Det är elever och lärare här i skolan som bär hela läroprocessen i projektet. Det är där det sker. Sedan står andra vid sidan av och noterar hur dom gör, säger lärare Lotten Andersson.

Viksjöfors skola fortsätter att vara en kommunal skola och med en profilering. Man följer läroplanen som vilken skola som helst. Kommunen står för till exempel lärarlöner, lokaler och driftskostnader.

Vid höststarten räknar skolan (förskoleklass upp till årskurs sex) 56 elever plus de 20 barn (1-5 år) som går i förskolan.

– Vi på förskolan kommer även att hänga på det nya projektet lite grand. Men vi vet inte så mycket om det än, säger Anette Liverstad.

Viksjöfors skola är inte längre nedläggningshotad, även tack vare den ökning av elevantalet som har skett under de senaste åren.

Tack vare antalet nyanlända barn har elevprognosen förändrats. Enligt skolkontorets beräkning ger de nyanlända barnen en ökning inom grundskolan i Ovanåkers kommun med 45 barn per år.

Mer läsning

Annons