Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi klarar inte av att utreda ensamkommande barn längre"

/
  • Ovanåker anmäler allvarliga missförhållanden i utredningar som gäller ensamkommande flyktingbarn.

Nu anmäler politikerna i socialnämnden i Ovanåker allvarliga missförhållanden i utredningarna om ensamkommande flyktingbarn.
– Vi kan inte garantera rättssäkerheten, säger Jan-Åke Lindgren (S).

Annons

Kommunen har avtal om 15 platser för ensamkommande flyktingbarn med Migrationsverket, men ansvarar i dag för 52.

Läs mer: Ljusdals plan för att ta emot fler ensamkommande

Socialnämnden i Ovanåker anmäler sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det finns stora risker för allvarliga missförhållanden och att barn kan fara illa, konstaterar nämnden. Kapaciteten har överskridits, den nuvarande situationen är ohållbar och barn hinner inte utredas på ett rättssäkert sätt. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Flera kommuner har tidigare anmält sig själva.

Utredningar inför placeringar hinner inte göras och det råder en stor brist på boendeplatser.

Läs mer: Ensamkommande huvuduppgiften – inget evakueringsboende i Bollnäs

Monica Liljemark, verksamhetschef för individ- och familj, känner sig skyldig att uppmärksamma IVO på att kommunen inte klarar sitt uppdrag. Detta då barnen inte får stöd tillräckligt snabbt, vilket framgår av pressmeddelandet.

Dessutom saknar flera anställda erfarenhet av att utreda ensamkommande flyktingbarn. Kommunen måste också hitta personal med rätt utbildning som sedan kan jobba med barnen.

Vi har utan framgång sökt Monica Liljemark för en kommentar.

Läs mer: Många vill bli stöd åt ensamkommande

– Själv tror jag att vi håller näsan över vattnet, men några socialsekreterare kan bli sjuka, säger Jan-Åke Lindgren (S), socialnämndens ordförande.

Enligt honom läggs ärenden som absolut inte måste prövas direkt åt sidan. Den som söker försörjningsstöd kan få vänta en längre tid på svar.

Kommunen behöver fler boendeplatser och familjehem, men det mest akuta är att rekrytera fler socialsekreterare.

– Vi söker efter socialsekreterare, men det är den anställdes marknad och några anställda har lämnat oss för Bollnäs kommun. Jag tror vi ligger ganska lika lönemässigt. Vi vill också hyra in personal, men hittills har vi bara fått tag på två konsulter som jobbar deltid, säger han.

Nästa boende för 14 ensamkommande flyktingbarn blir klart i februari. Ovanåker söker också fler familjehemsplaceringar. Sedan köper kommunen fyra platser för ensamkommande i grannkommunerna.

– Jag ser inga lösningar vare sig i Ovanåker eller i Sverige. Men vi måste lyckas med rekryteringar, för allt hänger på det, säger Jan-Åke Lindgren.

Mer läsning

Annons