Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är inte så oroliga"

/
  • Jonna Jonsäll, Emmy Ingesson och Sally Eliasson är med i Celsiusskolans elevråd. Jonna som går i sjuan hinner själv beröras av sammanslagningarna medan Emmy och Sally går ut nian i vår.

Helst skulle de ha kvar båda skolorna precis som det är – men de accepterar att saker måste förändras. Och elevrådet på Celsiusskolan tror ändå att det kommer bli bra i slutändan.

– Ungdomar är bra på att göra det bästa av situationen, säger ordförande Emmy Ingesson.

Annons

De senaste månaderna har elevrådet på Celsiusskolan ägnat mycket tid åt att prata om skolornas framtid, både med politiker och sinsemellan.

– Det känns som att ju mera man pratar om det, desto svårare blir det att tycka något. Och vi har olika åsikter om det i elevrådet också, säger Sally Eliasson.

Och samtidigt som de nog helst vill bevara både skolorna tycker de att politikerna har bra argument:

– De har förklarat så tydligt att de gör det för att skolan som blir kvar ska bli bättre, att de ska kunna satsa mer på den och ha alla lärare på samma ställe. På det viset kan vi till exempel välja alla språk, och så blir det färre outbildade vikarier, säger Emmy.

Att Celsiusskolan fått en ny multiarena intill skolan, ligger nära gymnasiet och just får en ny fräsch matsal är saker som talar för att deras skola ska bli kvar, tycker de:

– Att först bygga en ny fin matsal här och sen skicka maten till Alfta är ju varken bra för miljön eller något annat.

Å andra sidan är lokalerna i Alftaskolan fräschare och nyare – även om den skulle behöva byggas ut.

– Här känns det som att det har stått stilla sedan mamma och pappa gick i skolan, det behövs rätt mycket renovering.

Jonna Jonsäll går i sjuan och kommer själv att beröras av förändringarna. I hennes klass diskuteras sammanslagningen ganska mycket.

– Men vi är inte så oroliga, tycker jag. Slår vi ihop skolorna får man ju lära känna mera folk och får mera kompisar. Men å andra sidan blir det ju jobbigt för dem som måste åka buss till skolan varje dag. Det finns för- och nackdelar med allt.

– Och den där konflikten mellan Alfta och Edsbyn tror jag egentligen mest kommer från de äldre generationerna. Vi har ju kompisar i Alfta, tycker Emmy.

Mer läsning

Annons