Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranmarknad i Lobonäs

/
  • Per-Åke Wallin och Birgitta Wiik från Ytterhogdal tittade intresserat på denna Chevrolet Master från 1929, som Ingemar Bergqvist äger. De konstaterade också att det finns nästan allt till veteranbilen att köpa på marknaden.
  • Gunnar Persson från Kilafors förevisade sin gengasbil under veteranmarknaden i Lobonäs på lördagen. Han konstaterar att det är ett annorlunda sätt att köra bil på, men det är också kul.
  • Olle Eriksson sålde bland annat grenrör och förgasare. Han bor i Falun och det var första gången han var till Lobonäs. Han berättar att det blir fyra-fem veteranmarknader under året.
  • John-Erik Wiklund med hunden Pontus från Ljusdal och Håkan, Emil och Sara Olsson från Los hann prata en stund under årets veteranmarknad i Lobonäs.
  • Per Söderberg, Leif Häll och Lars-Göran Eklund från Voxna räddningsvärn berättade att det var första gången värnet visade upp sig under veteranmarknaden. Man förevisade släckning och hur farligt det är när en sprayflaska sprängs i bitar.
  • Per-Åke Wallin och Birgitta Wiik från Ytterhogdal tittade intresserat på denna Chevrolet Master från 1929, som Ingemar Bergqvist äger. De konstaterade också att det finns nästan allt till veteranbilen att köpa på marknaden.
  • Emelie Eliasson, hunden Gisma och Elisa Eliasson kommer från Hamra. Emelie skulle handla själv på veteranmarknaden i Lobonäs och Elisa hade redan hittat en snurra.
  • För detta fina hembygge, hot road, står Arne Friberg och hans son Björn Friberg för. Det är en replika av en A-Ford. Två delar är original, den övre delen på torpeden under vindrutan och kylarmaskeringen, berättar Björn. Det tog närmare en period på fyra år att få den klar.
  • Torbjörn Hansson från Söderhamn och Björn Friberg från Lobonäs hann samtala en stund om några av bilarna som stod parkerade på den gamla skolgården.

Gunnar Persson kör på gengas. Under 10 år har han kuskat runt med sin ombyggda vita Mercedes från 1975 under somrarna. I helgen besökte Gunnar Lobonäs veteranmarknad. Vart han än dyker upp så röner hans bil ett stort intresse. Det var i mitten av 1990-talet som han under några år byggde om bilen.

Annons

– Jag kör 70-80 kilometer i timmen, fast jag skulle kunna köra 100. Det är en väldigt miljövänlig bil. En fyllning med björkved räcker till en och en halv timmes körning, så jag har alltid med mig några säckar ved i baksätet. Bränsle måste man tänka på att ha med sig, säger Gunnar Persson som bor i Kilafors.

Det var 18:året i år som Lobonäs veteranmarknad arrangerades intill den gamla skolan, som har blivit bygdegård. Det är Lobonäs sportklubb som arrangerar veteranmarknaden andra lördagen i september plus med uppträdande på fredagskvällen före. I år var det gruppen Late som spelade och sjöng och det var lite matservering.

–Tack vare intäkterna från marknaden kan vi ha bystugan, före detta skolan, kvar. Vi får pengar till värme och till underhåll. För två år sedan köpte vi en ny panna, säger Björn Friberg som är en av medlemmarna i sportklubben som jobbar med veteranmarknaden.

Mer läsning

Annons