Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskapliga studier stöder anhörigas oro vid flytt av äldre

Flytten av de människor som bor och vårdas de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman i Edsbyn har fått de anhöriga att protestera. De anser att de gamla inte kommer att klara av att flyttas till annan miljö. En oro som är berättigad om man ska tro vetenskapliga studier i ämnet.

Annons

Socialförvaltningen i Ovanåker har påbörjat flytten av de som bor på de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman i Edsbyn.

De flesta av de anhöriga fruktar att deras närstående äldre inte kommer att överleva den "frivilliga flytten" till andra särskilda äldreboenden i Edsbyn, till en ny miljö och med delvis annan personal.

Vad finns det då för forskning i ämnet? Professor Anna-Karin Edberg vid Lunds universitet hänvisar till en helt färsk, ännu inte publicerad studie, som gjorts av doktoranden Hanna Falk vid Göteborgs universitet. Studien gäller vad som händer vid en temporär flytt av äldre.

- Vår studie visar att äldre personer påverkas negativt i termer av upplevd vårdatmosfär, känsla av kontroll, rätt till självbestämmande och så vidare av att flytta till temporära lokaler i väntan på att de ordinarie lokalerna renoverades. I vår studie följde personalen med vilket dämpade de negativa effekterna något, berättar Hanna Falk.

- När det gäller ofrivillig flytt finns en studie ( författare Laughlin ) som publicerades i tidskriften Geronotological Nursing 2007 som visar att äldre människor som ofrivilligt flyttas löper 4, 6 gånger större risk att dö än de som inte flyttades.

Enligt Hanna Falk finns det ytterligare utländska studier och litteratur i ämnet.

Hanna Falk anser att det är många aspekter som spelar in när det gäller flytt av äldre personer som förberedelser, miljö med mera.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons