Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande intresse för multisport

/

Cykla, springa eller paddla kanot i fem timmar eller längre. Låter det lockande? Det tycker i alla fall medlemmarna i föreningen Hälsinglands Multisport.

På onsdagskvällen tävlade de på mountainbike runt Vikeberget.

Annons

Ett femtontal cyklister står spridda runt Calle Lundin. Han håller upp en karta och beskriver den rutt de ska cykla under kvällens tävling.

– Här cyklar man genom en hage där det går nordsvenskar, eller stora hästar i alla fall, säger han och pekar på en punkt på kartan.

Omkring en timme ska cyklisterna vara ute – med andra ord ett ganska kort pass för att vara multisport. Desto oftare dröjer det åtskilliga timmar innan man är i mål.

Det har gått tre år sedan föreningen Hälsinglands Multisport grundades. Sakta men säkert har föreningen vuxit. På onsdagen höll man sitt första arrangemang i Ovanåker, en mountainbiketävling runt Vikeberget i Alfta.

Det var Söderhamnskillarna Kennet Bolinder och Tomas Svedberg som grundade föreningen.

– Vi hade hållit på med det här i några år och tänkte att det kunde vara kul att göra något tillsammans, säger Kennet Bolinder.

Och intresset har vuxit. När man förra året ordnade en tävling i Segersta kom tolv personer – i år var man 60 deltagare.

Vilka är det som lockas av multisport?

– Man ska gilla konditionsidrott. Många av tävlingarna är runt fem timmar långa. Det är många orienterare som börjar med det här till exempel, men det är ändå en hel del folk som kommer från lagidrotter också.

Och själva tävlingsmomentet tonar både Kennet Bolinder och Calle Lundin ner.

– Man får inte alls mest poäng för att vinna. Man samlar mer poäng bara på att delta, säger Calle.

Mer läsning

Annons